Skocz do zawartości

odzyskiwanie niedokończonego rendera/bezpieczny render?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, mam taką niemiły problem, otóż renderowało mi jeden obrazek z 2 dni i przypadkowo kliknąłem "esc" i wszystko poszło się bujać :( a było juz tak daleko bo by w połowie 4/4 ;/ jest jakaś mozliwość odzyskania tego? albo jak nie to na przyszłość co radzicie żeby długi render był bezpieczniejszy (niewiem jakieś dzielenie na części, autozapis, pauza?) proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Backburner chyba potrafi zapisywać w odstępach czasowych.

Możesz zapisać obrazek podczas renderingu.

Przełącz Region sequence na top/bottom, będziesz miał większą kontrolę nad renderingiem region.

Hmm.co jeszczee.

Możesz zapisać irr i Lc do pliku aby później pominąć ten proces.

Napisano

sorry, można troche jaśniej? :P co to jest ten region sequence? i jak się posługiwać tym backburnerem? a i co to są te irr i lc? sorry ale jestem trochę ciemny w tym bo zawsze tylko naciskałem przycisk "render" xD

Napisano

ta twoja połowa 4/4 to właśnie przeliczanie LC/IRR ten etap przeliczen mozna ustawic ze sie zapisze do pliku i po przerwaniu nie musisz juz tego liczyc.

Co do regionów to mozesz scenie (viewport camery) podzielić np na czetry (lub wiecej) kawałki i renderowac osobno a połączyć w szopie.

Wiecej opcji w liscie rozwijanej miedzy dwoma czajniczkami w prawym górnym rogu (w maxie)

Napisano

aha czyli można to zapisać? super i później można zaloadować i żeby dalej se renderował jakby coś przerwało? no dobra a tera gdzie to można ustawić?

a no właśnie, fajnie że mozna podzielić na kawałki ale jak? naprawdę sorry za moją ciemnotę ^__^