Napisano 19 Czerwiec 200717 l Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział ale chyba najodpowiedniejszy jaki znalazłem. Problem polega na tym ze podczas poruszania się w VRML w trybie walk (explore) kiedy napotykam na schody kamera zatrzymuje się. Niby normalne bo w VRML jest automatyczne wykrycie kolizji ale interesuje mnie co zrobic aby zamiast zatrzymania się kamera zachowywala się jak bysmy zwyczajnie wchodzili po schodach. Jeśli już ktoś ma pomysł to jeszcze byłoby miło gdyby kamera po zetknięciu się np. ze ścianą nie wchodziła na nią. Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 19 Czerwiec 200717 l będę miał za niedługo ten sam problem i sobie chwile myślałem nad tym... i zastanawiam się czy jeśli dasz powiedzmy boxa równoległego do linii schodów, który będzie niewidoczny, a schody zrobisz normalnie ale wyłączysz mu kolizje to będzie działać - obadaj bom ciekaw yo
Napisano 19 Czerwiec 200717 l Autor nie sprawdzalem w praktyce ale jak na moje oko to przez tego boxa niewidocznego bez kolizji poprostu przejdzie a na schody jak wpadnie to i tak sie zatrzyma
Napisano 19 Czerwiec 200717 l pokiełbasiło mi się... schody zrób bez kolizji, a boxa ułożonego pod kątem z kolizją nu
Napisano 19 Czerwiec 200717 l Autor Faktycznie wchodzenie pod górke po płaskiej powierzchni działa ale gorzej ze schodzeniem bo jak już się dostanie na jakąś wysokość to juz nie chce się później obnizyc.
Napisano 19 Czerwiec 200717 l hmm z tego co pamiętam to była opcja "spadania" z wysokości, no ale się nie umiem nic konkretnego powiedzieć // mam nadzieję, że jeszcze no ale na teraz to zrób analogicznie jak w przypadku wchodzenia: zrób powierzchnię równoległą do tej niewidocznej na schodach, ino nieco wyżej, tak, żeby schodząc zachaczać czóbkiem głowy o tą powierzchnię i być sciąganym w dół ;-) na pewno da się to po ludzku zrobić, no ale narazie takie jeno mam pomysły