Napisano 20 Czerwiec 200717 l Witam, Napotkałem taki problem: mam tabelę 3x3, a w środku element iframe. Chcę żeby, jeśli podstrona iframe'a będzie wyższa od okna iframe, to rozciągało całość w dół. Przesuwało 3. wiersz w nienaruszonym stanie, a całemu 2. wierszowi dodawało wysokości tak, by cała strona mogła się zmieścić bez pojawienia się suwaka (poniżej rysunek poglądowy). Tylko takie jedno niewinne pytanie: jak to zrobić?:P
Napisano 20 Czerwiec 200717 l javascriptem można na około, jednak radziłbym w ogóle zrezygnować z ifrejmów... badziew to okrutny.
Napisano 20 Czerwiec 200717 l Autor Hmmm, a w takim razie jak najlepiej wyświetlać podstrony na takiej samej zasadzie? Jeśli to możliwe zależy mi maksymalnie na zachowaniu konwencji tabeli, a w miejscu iframe'a alternatywna metoda wyświetlania. Ewentualnie JS, tylko jak to zakodować?
Napisano 20 Czerwiec 200717 l php i include ( http://www.php.net/include/ ) pod warunkiem że masz dostęp do tego co bedzie ładowane do tej tabelki, bo treść którą includujesz musi być okrojona z pewnych tagów.
Napisano 20 Czerwiec 200717 l Autor Hmmm, szczerze mówiąc to z php jestem zielony i chyba skok na głęboką wodę byłby niewskazany. Na razie zostanę przy iframe, później jak czas pozwoli, to zagłębię się w php. Tylko jak samego resize'a zrobić? Czy w ogóle jest to możliwe by jednocześnie i tak samo resizować cały środkowy wiersz tabeli?
Napisano 20 Czerwiec 200717 l Hmmm, szczerze mówiąc to z php jestem zielony i chyba skok na głęboką wodę byłby niewskazany. Na razie zostanę przy iframe, później jak czas pozwoli, to zagłębię się w php. include('folder/plik.php'); ?> Cala filozofia... edit: Btw, iframe'y to juz przezytek. Radze zapoznac sie z mintAJAX'em (i nie tylko) - jest tam pare ciekawych funkcji
Napisano 21 Czerwiec 200717 l tak jak knysha powiada do tabeli gdzie ma być wyświetlana podstrona walnij kod: if($_GET[id] !='') { $id = $_GET[id]; } else { $id='nazwapliku'; } $file_name=$id.'.php'; if(file_exists($file_name)) { include ($file_name); } else { echo " BLAD - Brak zadanego pliku na serwerze."; } ?> a to przycisku który wczyta podstrone: a href="?id=nazwapliku" A podstrony mają mieć tylko już zawartość, znaczy sie bez tych wszystkich tagów tylko samo body ale bez znaczników :P przynajmniej ja tak robie czaisz ?
Napisano 21 Czerwiec 200717 l Autor Hmmm, dzięki FlooX, tylko najważniejsza kwestia, a mianowicie resize tabeli pozostaje nierozwiązany:/
Napisano 21 Czerwiec 200717 l nie rozumiem ? w tym przypadku, tabela sama dostusuje wielkość do wyświetlanej podstrony masz tu przykład: http://www.floox.webovers.org/ic/sosnowiec o to Ci chodzi ?
Napisano 21 Czerwiec 200717 l Autor O to właśnie chodziło, superancko! Nie miałem chwili żeby sprawdzić kod w praktyce, a jak pisałem na php niestety się nie znam (mam nadzieję, że tylko na razie;) ) Dzięki wielkie panowie!
Napisano 3 Lipiec 200717 l Autor Wykorzystałem metodę, którą opisywał FlooX, ale pojawił się pewien problem. Otóż chcę zastosować podstronę w podstronie - na pewnych podstronach (podstrona #1) będą występowały menu, otwierające w nich kolejne podstrony (podstrona #2), w taki sposób, że podstrona #2 nie zastępuje podstrony #1, tylko dokleja zawartość poniżej. Próbowałem korzystając z tego samego kodu, zmieniając tylko nazwę zmiennej zamiast "id", ale to nie zdaje egzaminu:/ Z góry dzięki za wszelką pomoc!
Napisano 3 Lipiec 200717 l Autor Większość elementów jest na divach, ale nie o to mi chodzi. Wracam do powyższego pytania. EDIT: Problem rozwiązany.