Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Napotkałem taki problem: mam tabelę 3x3, a w środku element iframe. Chcę żeby, jeśli podstrona iframe'a będzie wyższa od okna iframe, to rozciągało całość w dół. Przesuwało 3. wiersz w nienaruszonym stanie, a całemu 2. wierszowi dodawało wysokości tak, by cała strona mogła się zmieścić bez pojawienia się suwaka (poniżej rysunek poglądowy).

Untitled-1.gif

Tylko takie jedno niewinne pytanie: jak to zrobić?:P

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

javascriptem można na około, jednak radziłbym w ogóle zrezygnować z ifrejmów... badziew to okrutny.

Napisano
  • Autor

Hmmm, a w takim razie jak najlepiej wyświetlać podstrony na takiej samej zasadzie? Jeśli to możliwe zależy mi maksymalnie na zachowaniu konwencji tabeli, a w miejscu iframe'a alternatywna metoda wyświetlania.

Ewentualnie JS, tylko jak to zakodować?

Napisano
  • Autor

Hmmm, szczerze mówiąc to z php jestem zielony i chyba skok na głęboką wodę byłby niewskazany. Na razie zostanę przy iframe, później jak czas pozwoli, to zagłębię się w php. Tylko jak samego resize'a zrobić? Czy w ogóle jest to możliwe by jednocześnie i tak samo resizować cały środkowy wiersz tabeli?

Napisano
Hmmm, szczerze mówiąc to z php jestem zielony i chyba skok na głęboką wodę byłby niewskazany. Na razie zostanę przy iframe, później jak czas pozwoli, to zagłębię się w php.

include('folder/plik.php');
?>

Cala filozofia...

edit:

Btw, iframe'y to juz przezytek. Radze zapoznac sie z mintAJAX'em (i nie tylko) - jest tam pare ciekawych funkcji

Napisano

tak jak knysha powiada

do tabeli gdzie ma być wyświetlana podstrona walnij kod:

if($_GET[id] !='')
{
       $id = $_GET[id];
}
else
{
               $id='nazwapliku';
}
$file_name=$id.'.php';
if(file_exists($file_name))
{
       include ($file_name);
}
else
{
       echo "
BLAD - Brak zadanego pliku na serwerze.";
}
?>

a to przycisku który wczyta podstrone:

a href="?id=nazwapliku"

A podstrony mają mieć tylko już zawartość, znaczy sie bez tych wszystkich tagów tylko samo body ale bez znaczników

:P

przynajmniej ja tak robie

czaisz ?

Napisano
  • Autor

O to właśnie chodziło, superancko! Nie miałem chwili żeby sprawdzić kod w praktyce, a jak pisałem na php niestety się nie znam (mam nadzieję, że tylko na razie;) ) Dzięki wielkie panowie!

Napisano
  • Autor

Wykorzystałem metodę, którą opisywał FlooX, ale pojawił się pewien problem. Otóż chcę zastosować podstronę w podstronie - na pewnych podstronach (podstrona #1) będą występowały menu, otwierające w nich kolejne podstrony (podstrona #2), w taki sposób, że podstrona #2 nie zastępuje podstrony #1, tylko dokleja zawartość poniżej.

Untitled-2.gif

Próbowałem korzystając z tego samego kodu, zmieniając tylko nazwę zmiennej zamiast "id", ale to nie zdaje egzaminu:/ Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Napisano
  • Autor

Większość elementów jest na divach, ale nie o to mi chodzi. Wracam do powyższego pytania.

EDIT: Problem rozwiązany.