Napisano 5 Lipiec 200717 l Witam wszystkich serdecznie. Mam do was dwa pytania... Mianowicie: 1. Tablet PC, czyli laptop z dotykowym ekranem. Interesuje mnie kupno takiego sprzętu, jednak ze względu na koszta takiego produktu za choinkę nie mogę się na żaden zdecydować. Precyzując moje potrzeby: - ekran - czym większy, tym lepszy, - procesor - tylko i wyłącznie C2D - k.graficzna - najlepiej jakiś GF, Quadro lub Ati FireGL (chyba, że obecne zintegrowane Intele są dobre, co prawda ja jestem innego zdania, ale być może Ci z Was, którzy zaopatrzyli się w ostatnim czasie w sprzęt z takową kartą podzielą się swoimi obserwacjami, które to zmienią mój pogląd na ich temat ;). - pamięć minimum DDR2 1Gb, - minimum 2x USB (ale to to chyba każdy produkt ma), - portów COM, LPT nie musi być - nie wykorzystuję ich w stacjonarnym komputerze, więc i tutaj byłyby one "eksponatem", W kwestii producenta nie mam wymagań (ale bubla też bym nie chciał kupić :) ). Pozostałe parametry są mało istotne. Komputer ten służyć by miał do pracy w programach typu Corel Painter, Photoshop, Dreamweaver, Zbrush, ew. 3dsmax (mało wymagające obiekty), oraz od czasu do czasu aby odpalić jakąś grę (i nie chodzi mi tu o to, by grać na max detalach - mogą być min/med na mniejszej rozdzielczości, niż dedykowana dla ekranu, byleby utrzymać te min 25-30 fpsów). 2. Wymiana procesora w komputerze stacjonarnym. Obecnie posiadam P4 640 i zastanawiam się nad przesiadką na jakiegoś C2D od E64xx wzwyż. I tu pojawia się pytanie - czy na moim sprzęcie (Asus P5ND2-SLI, Kingston 2x1Gb DDR2 533Mhz CL5, GF 7950GT), widoczny będzie znaczny wzrost wydajności - zarówno w programach graficznych (2D/3D) jak i grach - zdecydowanie bardziej zależy mi na wzroście wydajności w programach... Ps. Planuję dokupić również pamięć operacyjną - 2x1Gb lub 2x2Gb - również Kingston'y o tych samych parametrach kości, które posiadam) Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tych tematach, Pozdrawiam, Nawighator
Napisano 5 Lipiec 200717 l Hej! Nie chce Ciebie martwic, ale ja nie widzialem Tablet PC z karta nVidii ani Ati mowie o modelach pro. W wiekszosci tych Tablet PC zainstalowana jest zintegrowana karta Intela, ktora jak dla mnie jest srednia. Na Twoim miejscu pomyslalbym o laptopie z dobra karta FireGL lub nVidii i kupil sobie tablet osobno - jakiegos fajnego Wacoma np Intuosa 3. Co do drugiego punktu sie nie wypowiem, bo chwilowo stacjonarki nie sa moja mocna strona. Pozdrawiam xaoo
Napisano 5 Lipiec 200717 l Autor dzięki za info, jednakże nie zgodzę się z Tobą w kwestii trudności znalezienia takowego sprzętu - dla przykładu Toshiba M7-132 posiada NVS 110M :). Dodam, że zależy mi na maksymalnej mobilności i komforcie pracy - wyobraź sobie pracę na tablecie podłączonym do laptopa w miejscu, w którym rolę biurka pełnią kolana... Poza tym, w moim przypadku zdecydowanie lepiej się mnie pracuje na tablecie z bezpośrednim wyświetlaniem obszaru roboczego - dzięki temu mam większą kontrolę nad projektem ;)
Napisano 5 Lipiec 200717 l odnosnie pytania nr. 1: może takie coś: http://www.komputronik.pl/Notebooki/Toshiba/Portege/Toshiba_Portege_M400_139_TabletPC/pelny,id,33707/ Do grafiki 2D grafa wystarczy spokojnie. Do 3D to naprawde nieskomplikowane projekty. do 2d jak wiadomo liczy sie mocny procek i duzo ramu. Ten notek ma mocny procek wiec tylko ramu dolozyc ;) wyswietlacz ma dobrą rozdziałkę więc wszystko będzie wyraźne ale zarazem mniejsze. W sprzetach tego typu (tablet pc) raczej nie montuje się dużych wyswietlaczy... raczej 12,1". nawet nie wiem czy znajdziesz gdzies z 14"... pamietam że kiedyś HP miało fajny tablet pc, ale nazwy nie pamiętam i nie mam jak znaleźc ;/ co do 2 pytania: z tego co widzę tutaj http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=4158&katid=60&grupa=9 to niestety nie ma core 2 duo na liscie obslugiwanych :/ ale pogoogluj troche i zobacz czy ten chipset nie obsłuzy core 2 duo :) Czy przyrost wydajności bylby duzy? no coz... co 2 rdzenie to nie jeden ;) wygodniej będzie się pracowało na pewno z paroma aplikacjami naraz. aczkolwiek niektóre aplikacje nie obsługują dwóch rdzeni, ale te które napisałeś działalyby elegancko. mam nadzieje że mój post ma sens i coś z niego zrozumiesz :D