gregorjan Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Witam Nakładam postać z green screen na obiekt 3d (w filmie, nie pojedynczej klatce) Wszystko ładnie, ale na ziemi nie ma cienia. Próbuje w combustion. Ale tam nakłada się 2 obiekty. Zwykły i drugi jako cień. Jakoś te dwa obietky nie są kompatybilne. Chyba, że źle robie :/ Czy jest jakiś lepszy soft lub pomysł na tego typu zabawę? ((pomijam 3ds max i materiał matte/shadow ) bo musiałbym robić ruch człowieka klatka po klatce) Zacząłem też "magic ultra 2" ale szaro to widzę:)
SYmek Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 To nie jest sprawa programu, tylko sposobu. Cień nakładany w kompozycji to po prostu modyfikacja backgroundu za pomoca maski z foregroundu. To jest trick. Nie ma programu do nakladania cienia w 2d. Metodologia jest taka: 1 - Generujesz maske. To moze byc klucz z bluescreenu, recznie wyciata maska etc 2 - rzutujesz te maske na background czy to w przestrzeni 3d, czy nie, nie ma znaczenia - liczy sie tylko to, zeby po transformacji perspektywa rzutowanej maski zgadzala sie z tlem. 3 - modyfikujesz background za pomoca maski, na przyklad sciemniajac go troche uzywajac swojej rzutowanej maski jako... maski. 4 - dopiero wtedy nakladasz foreground na background O ile obiekt i kamera za wiele sie nie ruszaja, dziala. pozdr., skk.
mathix Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Fusion sobie radzi z takimi cieniami bez problemu. Można wrzucić Image Plane'a na to teksturkę z alphą, ustawić światła i wychodzi ok. A raytraced shadows w maxie nie zdadzą egzaminu?
gregorjan Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 SYmek- jako, że robie film, podoba mi się ost. zdanie:) O ile obiekt i kamera za wiele sie nie ruszają, działa. Sęk w tym, że tak jak napisałem, takie cóś to już potrafię zrobić w combustion mathix-dzięki. Zaraz go przetestuje i obryję kilka tutków...lub na odwrót;)
SYmek Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 SYmek- jako, że robie film, podoba mi się ost. zdanie:) tej metody używa się w właśnie w filmach! Sęk w tym, że tak jak napisałem, takie cóś to już potrafię zrobić w combustion mathix-dzięki. Zaraz go przetestuje i obryję kilka tutków...lub na odwrót;) A ograniczenia tej techniki są podobne do powyższych. Działa tak długo jak długo kamera lub aktor za bardzo nie "fruwają". Ale pewnie, że warto spróbować!
mathix Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 No oczywiście, nie są to prawdziwe cienie. Nie wiem co masz na myśli przez fruwanie aktora, ale z ruchem kamery można sobie bez problemu poradzić trackując scenę w boujou i importując dane do Fusion.
gregorjan Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 Lub trackując we wspomnianym combustionie. Dzięki Panowie już jakoś mi to zaczyna wychodzić :)
Rekomendowane odpowiedzi