Gość dxm Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 To mój pierwszy post, zatem witam lud pracujący 3d Maxa i Blendera :) Przeglądając forum, natknąłem się na post, którego autor szczerze odradzał książki Helionu [bo wg niego robiły sieczkę z mózgu or sth]. Zatem, jeśli nie Helion, to co może być odpowiednie dla "zielonych ludzików" (jak ja :) w Maxie? A teraz Bzdet 1: ściągnąłem z max3d Peugeota 406. Gdy otwierałem go w Maxie (wersja 8), wyskoczył taki komunikat: Kliknąłem na "Open". Potem pojawiło się coś takiego: Klikam "Continue", wchodzę do edytora materiałów i widzę coś takiego: Autko jest praktycznie całe czarne (poza światłami), a samodzielne próby nałożenia tekstury kończą się tak: co nie wygląda zbyt realistycznie.... What`s happened? Czyżby szyby stanowiły z drzwiami jedną powierzchnię? Bo z szybą przednią i tylną tak nie jest. Aha - problem ten (zaczernienie) występuje w każdym pojeździe z max3d. And Bzdet 2: nie mogłem nigdzie znaleźć, jak wprawić pojazd w ruch. Wiem tyle, że trzeba w reactorze wybrać "Toy Car".... i koniec :/ Hilfe...
Lis Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 Helion dla zielonych jest b.dobry. Tylko kup jakąś biblię do maxa. Jak już zrozumiesz jak obsługiwać podstawowe narzędzia reszta przyjdzie sama lub z internetu. Ad1. Brakuje dlli do pluginu jaki wykorzystuje scena. W tym przypadku jest to renderer. Sprawdziłem i jest on dość mało popularny: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=2738 Dalej brakuje ci textur których używa scena o czym poinformowało cię drugie okienko. W edytorze materiałów nie ma niczego ponieważ nie masz pluginu renderującego odpowiadającego również za materiały danego renderera. Multisub Object. Pozwala nakładać różne materiały na jeden obiekt Ad2. Toy Car do animacji się nie nadaje. No chyba że chcesz spuścić samochód po równi pochyłej i nim nie kierować. Musisz animować ręcznie. A teraz zjebka: Na każdym z obrazków dokładnie pisze ci czego brakuje. Te okienka z komunikatami nie wyskakują bez powodu.
Rekomendowane odpowiedzi