Napisano 29 Lipiec 200717 l Witam Czy jest możliwość wyłączenia GI np: w czerwonym pokoju tak aby odbite od ścian światło wracało na obiekty wewnątrz jako białe ,a nie odbite czerwone ,barwiąc przedmioty?
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor hmm..chyba dzięki, ale: -to było pytanie: *retoryczne podsówające mi myśl *"pytajnikowe" pytasz się mnie gdyż sam nie jesteś pewien {[(w co wątpię:)]} *ironiczne stwierdzające fakt, że powinienem to wiedzieć *czy po prostu pomyliłeś temat, chcą odpowiedzieć komuś np: z topiko o samochodach:) W skrócie można prosić o rozwinięcie? Bo gmerałem w tych zakładkach, z odznaczaniem ptaszków ale nic nie wyszło. Z góry dzięki
Napisano 30 Lipiec 200717 l nie no pytam o silnik renderujacy :) Bo raczej nie da sie tego zrobic "normalnie", aczkolwiek moge sie mylic, narazie sprawdzilem tylko w FinalRenderze i tam sie nie da, mozna tylko ograniczyc "moc" przenoszenia koloru, a reszte to juz chyba bedziesz musiał fakowac, aczkolwiek moge sie mylic, moze w vraju jest gdzies ukryty przelacznik hehe zaraz poszukam
Napisano 30 Lipiec 200717 l Jest taka możliwość. Wejdż sobie do do vraymtl w czerwonym materiale ścian i wybierz vrayoverrideMtl jako submaterial. Pojawią Ci się jego opcje. W drugiej zakładce masz GI material. Wsadzasz tam material vray'a z kolorem jaki chcesz aby oświetłał Ci przedmioty np białym. :]