Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. mam pytanko

Kiedyś w jednej z pierwszych knig o maxie 2 był niezły przykład na zastosowanie lofta.

modelowany był widelec, po krótce z jednego zamkniętego kształtu loft przechodził do dwóch. teraz pytanie jak i czy ktoś ma może tę książkę(z dzwonem na okładce chyba).

Próbowałem to powtórzyć i zima bo kiedy zaznaczam drugi kształt(czytaj 1 editablespline z dwóch okręgów) to cały loft znika i niegeneruje żadnej geometrii.

ustawiałem tę samą liczbę wierzchołków w obu kształtach ale na niewiele się to zdało.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 910
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

"Na ścieżkę nałożone jest tylko jedno ograniczenie-musi składać się z jednego splajnu. MAX odmawia przyjęcia jako ścieżki kształtu składającego się z kilku splajnów, na przykład pierścienia. Jeśli ścieżka była złożona z kilku części, to jej wierzchołki muszą być połączone.

Przekrojów poprzecznych dotyczą dwa ograniczenia. Wszystkie kształty na ścieżce muszą składać się z tej samej liczby splajnów. Nie jest to tak poważne ograniczenie, jak to się wydaje na pierwszy rzut oka. Łatwo możesz wytłoczyć obiekt, który wygląda jakby przekrój ulegał rozdzieleniu. Wystarczy utworzyć serię przekrojów złożonych z nie połączonych ze sobą splajnów. (...) Wszystkie kształty na ścieżce muszą mieć analogiczny układ względem siebie. Jeśli pierwszy kształt na ścieżce zawiera dwa splajny wewnątrz innego, to pozostałe przekroje również muszą składać się z dwu splajnów wewnątrz trzeciego. Możesz ominąć to ograniczenie otwierając zewnętrzny kształt. Przerwij krzywą; wystarczy, jeśli jej końcowe wierzchołki będą się pokrywać."

"3DStudio MAX2 Doskonałość i precyzja" Steven Elliot & Phillip Miller, Helion1998.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności