Deco-Fun Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 Witam mam problem podczas renderu. Wyskakuje komunikat: "There isn't enough memory for the raytracer to built it's acceleration data structures. The render is being aborted." Wiadomo jak więcej face'ow to powinien sie render dłużej robić mi nie zależy na czasie tylko żeby render został wykonany. Prosze o pomoc.
huzdebos Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 There isn't enough memory for the raytracer - za malo RAMu pzdrw
Deco-Fun Napisano 11 Wrzesień 2007 Autor Napisano 11 Wrzesień 2007 Za malo Ramu hmm.... raczej nie:D bo mam aktualnie 3G nie wiem na czym polega ten problem. Wiem ze napewno na ilosci face'ow bo zmniejszylem i dziala spoko.
huzdebos Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 ale w tym errorze jest mowa o raytrace, czyli " trasowaniu promieni" wiec to nie koniecznie kwestia face'ów, ale oswietlenia/materialow/renderera. nie wiem w czym renderujesz wiec moze to byc za duzo fotonow, pormieni, odbic, etc. trza pogmerac w ustawieniach renderera/swiatel/materialow. pzdrw ps. 3G ramu? dobry rendering zarznie kazda ilosc pamieci :D:D:D
Deco-Fun Napisano 11 Wrzesień 2007 Autor Napisano 11 Wrzesień 2007 Renderuje w Brazilu i wywaliłem wszystkie światła. Sprawdzę materiały zmniejsze odbicia. Ale gdzy zmniejszylem face to wszystko bylo ok.
peteRlo Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 3G ramu i taki problem to tych face masz że hoho. Brazila nie znam, ale jak każdy raytracer, gdzieś tam ma ustawienia raytrace acceleration (lub podobne w nazwie), a tam parametr(y) odpowiadający(ce) za głębokość struktury akceleracji raytracingu (uff!!!). Jak płytsza, to mniej ramu zjada, ale dłużej renderuje i vice versa.
Deco-Fun Napisano 11 Wrzesień 2007 Autor Napisano 11 Wrzesień 2007 Problem rozwiazalem za duza rzeczywisice byla ilosc facow na jednym elemencie takim malym w scenie a mianowicie na logo DODGE z przodu oraz z tylu samochodu mialy ok 1,2 mln;] a nie wiem w jaki sposob to sie stalo
Rekomendowane odpowiedzi