kabraone Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Witam serdecznie wszystkich. Przygotowuję dynamiczną galerię w flash'u. Mam pewien problem, potrzebuję mieć skrypt w AS, który przeszuka folder z fotkami i załaduje je do flasha, niby bez problemowo działa to gdy fotki ładowane są za pomocą XML'a, takiego sposobu używam, ale za każdym razem gdy dodam fotkę (lub fotki muszę ręcznie edytować XML'a). Wiem, że da się to zaprogramować w AS, programistą raczej nie jestem więc zwracam się do Was bardziej doświadczonych :] Jest możliwość także przeszukiwania folderu przez plik *.php, ale też nie wiem jak to zaprogramować. Chodzi mi o to,gdy dodam fotkę do folderu ona automatycznie będzie w galerii, jeśli ją wywale to nie będzie :] plik XML wygląda następująco: images/foto1.jpg images/foto2.jpg images/foto3.jpg images/foto4.jpg images/foto5.jpg images/foto6.jpg images/foto7.jpg natomiast AS do obsługi tego w ten sposób: descriptions = true; alert._visible = false; var ease = 5; _root.scala_x = 90; _root.scala_y = 110; _root.barra_stato = "true"; _root.box.useHandCursor = false; thumbs = new XML(); thumbs.ignoreWhite = true; thumbs.load("dati.xml"); thumbs.onLoad = function() { root = this.firstChild; total = root.childNodes.length; displayNum = Number(root.childNodes[0].attributes.displayNum="6"); separation = Number(root.childNodes[0].attributes.separation="5"); w = 60; h = 55; mask._width = displayNum*(w+separation); mask._height = h+30; forward._x = mask._width+20; forward._y = back._y=h/2; mcs = []; for (i=0; i mcs.push(i); newThumb = thumbnailer.container.duplicateMovieClip("container"+i, i); with (newThumb) { _x = (w+separation)*i; preloader._x = w/2; preloader._y = h/2; shape._width = w; shape._height = h; } var image = root.childNodes.childNodes[0].firstChild.nodeValue; var image1 = root.childNodes[0].childNodes[0].firstChild.nodeValue; newThumb.image = root.childNodes.childNodes[0].firstChild.nodeValue; newThumb.desc = root.childNodes.childNodes[1].firstChild.nodeValue; newThumb.link = root.childNodes.childNodes[2].firstChild.nodeValue; loadMovie(image1, _root.box.foto_effetto); _root.box._xscale = _root.scala_x; _root.box._yscale = _root.scala_y; newThumb.onRelease(); newThumb.cont.loadMovie(image); newThumb.cont2.loadMovie(image); newThumb.cont._xscale = 8.2; newThumb.cont._yscale = 12.2; newThumb.cont2._xscale = newThumb.cont._xscale; newThumb.cont2._yscale = newThumb.cont._yscale; newThumb.onRelease = function() { loadMovie(this.image, _root.box.foto_effetto); _root.box.play(); _root.box._xscale = _root.scala_x; _root.box._yscale = _root.scala_y; }; if (descriptions) { newThumb.onRollOver = function() { alert.desc = this.desc; alert._visible = true; this._xscale = 100; this._yscale = 100; this.swapDepths(9); }; newThumb.onRollOut = function() { alert._visible = false; this._xscale = 100; this._yscale = 100; }; } } var offset = total-1; var dest = 0; var increment = w+separation; var ending = (total-displayNum)*(w+separation); var lastmc = total-1; var firstmc = 0; back.onRelease = function() { if (dest dest += increment; } else { first = mcs[0]; for (k=0; k mcs[k] = mcs[k+1]; } mcs[total-1] = first; thumbnailer["container"+lastmc]._x = -(w+separation); firstmc = lastmc; for (k=0; k if (mcs[k] == (total-1)) { lastmc = k; } } } }; forward.onRelease = function() { if (dest>-ending) { dest -= increment; } else { last = mcs[total-1]; for (k=1; k mcs[total-k] = mcs[total-k-1]; } mcs[0] = last; thumbnailer["container"+firstmc]._x = (displayNum)*(w+separation); lastmc = firstmc; for (k=0; k if (mcs[k] == 0) { firstmc = k; } } } }; onEnterFrame = function () { for (j=0; j thumbnailer["container"+j]._x += (dest+(mcs[j])*(w+separation)-thumbnailer["container"+j]._x)/ease; } alert._x = _xmouse; alert._y = _ymouse; }; }; Będe bardzo wdzięczny jeśli ktoś powie mi co i jak. Mam nadzieję że wszystko jasno napisałem. Pozdrawiam kabraone
Knysha Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 http://www.gotoandlearn.com/download.php > XML Basics Powinno pomoc
kabraone Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 Dzięki Knysha za pomoc, rozwiązałem to trosze inaczej, połączyłem to z mySQL i wywołuje sobie XML przez PHP i jest wszystko jak trzeba :] pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi