Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

domyslam sie ze juz ktos sie oto pytal i na pewno gdzies tutaj jest na forum ale nie umiem tego znalesc... do rzeczy...

mam boxa bez 1 scianki, na sciankach rozmiaszczam rusynki techniczne na podstawie ktorych chce odrysowac obiekt... i tutaj poblem... po zrobieniu flipa na pozostalych 5 scianach, niestety widze po jednej stronie czarna sciane!(zaslaniaja mi widok do wnetrza kostki a nie oto mi chodzilo) a chcialbym zeby byla niewidzialna!(zebym mogl zagladac do srodka a nie patrzec przez czarne scianki)

jak to zrobic zeby od drugiej strony scianki byly niewidzialne?

oczywiscie mi nie chodzi o rendering (tam jest ok) tylko widok perspektywiczny/view point

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chodzi ci o usuniecie osobnego polygona na aktywnej strukturze obiektu? No wiec wchodzisz w jego edycje (boxa) i znaczasz go (polygon ktory chcesz ukryc nastepnie na palecie modyfikacji klikasz HIDE SELECTED w grypie EDIT GEOMETRY. Jak nie to to pisz

Napisano
  • Autor

nie chodzi mi o celowe ukrywanie scianek,mam 5 scianek no nie?

i 5 rysunkow technicznych samolotu:

1. front

2. back

3. top

4. under

5. side

6 scianka mi nie potrzebna.

na podstawie tych rysunkow chce zrobic odrys, no to korzystam z boxa, wsadzam na kazda sciane rysunek techniczny, i robie "flip" co by rysunki wpadly do srodka, i chce widziec zawsze tylko wewnetrzne scianki, nigdy zewnetrzne (chce by byla przezroczysta a na chwile bierzaca zewnetrzne sciany maja kolor czarny, a wewnetrzne maja tekstury)

Napisano

jesli dobrze rozumiem, to musisz po prostu usunac ta sciane. robisz convert to editable mesh/poly (klikasz prawym na nazwie obiektu) na zakladce modifiers i wybierasz edycje polygon rozwijajac liste klikajac na znak +. zaznaczasz niepotrzebna sciane i naciskasz delete. Taki box to jednak nie jest najlepsze miejsce na schematy.

Napisano
  • Autor

nie pytam sie jak usunac scianki bo to wiem ;)

chodzi mi oto ze na pozostalych 5 od zewn. strony jest generowana czarna sciana, a chce zeby byla przezroczysta ;)

wewn. strony chce widziec zawartosc

zewn. strony chce by byly przezroczyste

a co do boxa, nie moja wina ze takiego turtoriala kupilem :P tyle ze turtorial nie tlumaczy mi jak rozwiazac taki banalny problem ^^ on tylko mnie uczy jak robic w miare zaawansowane modele z duza iloscia detal

Napisano

dobra juz czaje, nie przeczytalem postow wyzej. w sumie jedyne co mi przychodzi do glowy to przelaczenie drivera na opengl w menu customize->preferences na zakladce viewports (choose driver, revert from direct3d i wybierasz opengl).

Napisano
  • Autor

zmienilem, niestety dalej widze czarne sciany na zewnetrznych powierzchniach w viewport ;( , ale dzieki teraz szybciej dziala rendering ;)

Napisano
  • Autor

Ze nie idzie sie z wami dogadac...

to czas wam pokazac oco chodzi:

screenshotns0.th.jpg

nie usuwajac, nie uzywajac hide(od wewnetrznej strony sa tam istotne rysunki, ale w ostatecznosci bede musial tak zrobic), chce by te "czarne" scianki byly przezroczyste :P

na pewno da sie tak zrobic bo na tutorialu ktorym ma , koles ma je przezroczyste ^^

Napisano

prawym klawiszem na boxie >>> properties i zaznacz BACKFACE CULL

chyba pomoglem, co ?? :D

jak tak to plusika prosze :)

Napisano
  • Autor

nooo... oto wlasnie mi qrde chodzilo :P dzienx temat mozna zamknac

a tak propo... o co chodzi z tymi plusami? ;)