Mati-PL Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 Chcę zrobi efekt trzęsącej si kamery np. tak jak jest trzęsienie ziemi i kamera zaczyna się trząść. Chcę zrobić żeby pewnym czasie gdy ciężki przedmiot uderza o ziemię to by kamera zaczęła się trząść wiecie o co mi mnie więcej chodzi. Pomóżcie :)
troglodyta Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 Witam. Spróbuj tak: 1. zaznacz kamerę i przejdź do zakładki - motion 2. rozwiń listę - assing controller 3. zaznacz - position. (standardowo ustawione jest na Position XYZ) 4. kliknij na taki przycisk zaraz na początku ww. zakładki ze znakiem pytajnika - assing controller 5. wybierz kontroler - position list 6. dalej przy "drzewku" kontrolerów klikasz - available i ponownie przyciskasz - assing controller 7. tym razem wybieracz - noise position (dzięki temu generowane są drgania kamery) 8 ostatnim krokiem będzie znalezienie przez Ciebie Curve editor, a tam kamery i ustawienie po przez klatki kluczowe, w których momentach kamera drga a kiedy porusza się innymi trajektoriami. Pozdrawiam
Mati-PL Napisano 15 Październik 2007 Autor Napisano 15 Październik 2007 Dzięki o to mi chodziło ale mam jeszcze jeden problem bo nie mogę ic ustawić w danym czasie mam tylko częstotliwość drgań i ich główne ustawienia. Z ustawieniem w odpowiednim momencie też se już poraziłem WIELKIE DZIĘKI :)
keraj37 Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 Witam serdecznie! Może się mylę, ale pewnie Ci pomoże dodanie do Position List Camer'y jeszcze Erluler XYZ (czy jakoś tam), a więc standartowego controlera position. Bo na razie to masz tylko noise, a więc nie możesz jej poruszać. Jak nadal masz problemy to napisz, myślę, że Ci pomogę. Pozdrawiam!
Temporal Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 A ja bym zrobil to prosciej: modyfikator noise na kamere i zanimowanie parametrow w czasie :]
Mati-PL Napisano 16 Październik 2007 Autor Napisano 16 Październik 2007 Właśnie zrobiłem to tak jak napisał Temporal ale Keraj37 też dobrze że napisałeś bo kontrola taka też mi się bardzo przyda DZIĘKI ;]
keraj37 Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 Hej! Bardzo mnie cieszy, że moja dość marna wiedza jednak do czegoś się przydała. Jednak skoro mowa o najlepszym rozwiązaniu to myślę, że jest ono takie: Modyfikator noise jest super, ale trzeba pamiętać, że zniekształca on obraz kamery (wystarczy zwiększyć parametry noise aby zobaczyć w jaki sposób zniekształca),jeśli Ci to nie przeszkadza to to jest najlepszy pomysł. Ja osobiście używam do tego obiektu dummy któremu przypisuje position controler noise i linkuje cammere albo jej target do tego dummy. Dzięki temu: nie ma zniekształceń obrazu możesz swobodnie manipulować camerą no i jest wstrząs! :) Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi