Napisano 29 Październik 200717 l Witam, od czego zacząć? Jaki jest Wasz sposób, czy przenosicie plany z AutoCADa, czy extrude-ujecie plany, czy elewacje i laczycie? Skad wiecie, ze macie odpowiednia skale, i ze okna sa w odpowiednim miejscu? POzdrawiam D
Napisano 29 Październik 200717 l po pierwsze mierzysz w autocadzie w czym jest robione cm m, wylanczasz warstwy ktore ci sa nie potrzebe czyli opisy cos tam w zaleznosci od sytuacji na rysunku, wrzucasz elewacje na osobne warstwy np cala elewacja nr1 na warstwe "elewacja_1" itd (lepiej pozniej zapanowac nad tym w maxie ktoremu trudno przychodzi wyswietlanie duzej ilosci lini)ewentualnie jak jest jakies kreskowanie ktore lepiej zeby zostalo rozbijasz je zeby max nie mial problemow z ich przeczytaniem , potem ustalasz ta sama skale w maxie customize/unit setup potem importujesz ustawiasz na elewacje zeby pasowaly przestrzeniie z rzutem (literka "s" na klawiaturze) i jedziesz ;) oczywiscie cala ta akcja zalezy od rodzaju modelowanej architektury czy jest to biurowiec/domek/urbanistyka/etc. czasem lepiej np. obrysowac splajnem rzut budynku i pozniej go extrudowac w maxie, czasami nawet jak jest odtro pochrzanione (np elewacje niezgadzaja sie z rzutami) lepiej zrobic wiekszosc modelu w cadzie z rzutów. pozdrawiam
Napisano 29 Październik 200717 l nacisnac kombinacje ctrl+shift+f4 w autocadzie ktora zapisze ci wstepny model w pamieci, pozniej w 3dstudio ctrl+alt+v i juz masz wiekszosc bryly wklejone, dalej juz tylko detale
Napisano 10 Listopad 200717 l jak obrysowac rzut splajnem? wczytuje rzut, ale on nie ma żadnych punktów za ktore moglbym zaczepiac te linie. chyba nie robi sie tego na oko?
Napisano 7 Styczeń 200817 l sorki za odkop ale nie chciałem zakładać drugiego tematu a mam pytanie: mam budynek o rzucie schodkowym z duza ilościa okien, próbowałem stworzyć ściane przy pomocy splajnów i extrude i wszystko pieknie do momentu jak chce dopasowac prostą sciane do rzutu schodkowego - zamieniam sciane na editable poly i quickslicem nacinam w 2 miejscach po czym przesuwam wertexy zeby utworzyc naroznik i wszystko wyglada pieknie do puki nie zrobie renderu - w siatce sie namieszało i wychodza błedy przy renderze na elewacji jest jakis inny sposób zeby zrobić sciany z duza liczba otworów kokiennych w miare szybko ?? poza box modeling ??
Napisano 7 Styczeń 200817 l Boolean, jeśli nie zależy Ci na ładnej siatce - dla początkującego się nada, ale nie mów nikomu, że Ci to poleciłem ;)
Napisano 7 Styczeń 200817 l mimo wszystko wolał bym zeby siatka była zrobiona poprawnie zeby nie miec kłopotów poźniej z teksturowaniem budynku
Napisano 8 Styczeń 200817 l Albo ręcznie, albo Power Boolean i poprawianie siatki. Zresztą wrzuć screeny to będzie można coś więcej napisać :)
Napisano 8 Styczeń 200817 l hehe, więc tak, jak pisałem - masz dwa wyjścia: -albo modelować od razu z wyciętymi fragmentami -albo wymodelować całość i uciąć PB
Napisano 8 Styczeń 200817 l mozesz sobie glowna brylke zrobic w cadzie..tam boolean dobrze dziala:) a potem ew. detale juz w 3ds