Napisano 30 Październik 200717 l witam, chciałem zrobić sobie materiał w którym spod śniegu wychodziła by trawa, ten materiał miał być przypisany do jednego obiektu (teren). pomyślałem ze zrobie multi/sub material złożony z dwóch materiałów (jeden śnieg, drugi trawa z modyfikatorem displace..) i przypisze jednemu jakąś nieregularną mapke w opacity, a drugiemu odwrócenie tej mapki (invert w szopie) i myślałem że bedzie hulać, ale na tym sie skonczyły moje pomysły i doświadczenie :) bo to ze opacity jednego łata dziury opacity drugiego daje mi niewiele, i tak powinienem podzeilić teren poligonami na ID1 i ID2 i przypisać wtedy te materiały, a tego nie chce bo chodzi mi o nieregularność..:) wiem ze mozna teren pociąć ale to by było barz dużo roboty. Czy ktoś by mi mógł powiedzeić jak sie takie coś robi, ewentualnie podrzucić jakiegoś linka? pozdrawiam!
Napisano 12 Listopad 200717 l texturka na snieg tylko i w zależności jakie programu używasz to, albo sasquatch w lw albo jakies inne oprogramownie do robienia "wlosow" w twoim programie. I problem z glowy :)
Napisano 12 Listopad 200717 l jak to max to raczej ee blend materiał i maska czarne/białe noise czy też namalowana powinna dac rade:> hej