pawel Napisano 25 Grudzień 2003 Napisano 25 Grudzień 2003 Czolem!! Pytanie tygodnia:) Jak na zalaczonym obrazku widac mam problem z moim ptakiem ;) Moja teroria jest taka ze wlosow \"skierowanych\" w kamere nie widac. (taki sam efekt jest z shag hair\'em) Pytanie tygodnia brzmi: Co knoce ze tak jest? :) pozdrawiam
Kuciel Napisano 25 Grudzień 2003 Napisano 25 Grudzień 2003 moim zdaniem wlosy nie daja zadnego cienia ... ps. fajny ptaszek :)
klower Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 moze powinienes dac pod futro texture no i nadaj jakis kierunek tym wlosom
pawel Napisano 26 Grudzień 2003 Autor Napisano 26 Grudzień 2003 Dzieki Panowie, zwiekszylem ilosc wlosow, ich dlugosc, dalem mapshadow na hair shadow, tekstore pod spod.. i nic.. i paradkosalnie cien robil sie tam dzie swiatlo padalo prawie na plasko (???) juz mi powoli brakuje pomyslow..
pawel Napisano 27 Grudzień 2003 Autor Napisano 27 Grudzień 2003 Wyszlo tak: moze to to furo musi byc tak geste ze bedzie widac \"skory\" alei tak swiatlo dzianie sie zachowuje przy takim ustawieniu jakies sugestie?
pawel Napisano 27 Grudzień 2003 Autor Napisano 27 Grudzień 2003 \"moze to to furo musi byc tak geste ze bedzie widac \"skory\" alei tak swiatlo dzianie sie zachowuje przy takim ustawieniu \" to ja moze jeszcze szybko przetlumacze to na jezyk polski \" moze to furo musi byc tak geste ze nie bedzie widac \"skory\" ale i tak swiatlo dziwnie zachowuje sie przy takim ustawieniu\"... sorki pisalem to jednym palcem:)
klower Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 nadaj mu kierunek wiatrem, no i powinienes chyba na twarzy zrobic kilka mapowan fura., gdzieniegdzie przecierz furo jest mniejsze.
pawel Napisano 28 Grudzień 2003 Autor Napisano 28 Grudzień 2003 chyba dam sobie z tym spokuj... 640 x 480 liczy sie 10 minut...jak dozuce dynamike.. to az sie boje pomyslec.. i jeszcze to robie w 720X576... bede czekal 4 h na 1 sekunde animacji... to nie ten sprzet:( ale dzieki za probe pomocy.
BigBird Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Mam ten sam problem ! prubowalem z dynamika dodalem wiatr i grawitacja albo jedno z dwoch i efekt jest jeszcze gorszy bo lyse miejsca sa bardziej widoczne ! A wlosow dalem sboro a nawet wiecej ! A po drugie to jakos moje wlosy sa cholernie ciemne nawet gdy moc swiatla ustawie na 3,0 nie wiem czemu tak sie dzieje ! Moze ma ktos jakiegos linka do dobrego tutka procz tego o dynamice w shag fuze ! Z gory dzieks ! :D
Max Schreck Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Łyse miejsca są, bo futro domyślnie \"rośnie\" prostopadle do ścianki, z której jest emitowane, więc gdy patrzysz pod tym samym kątem, pod którym \"stoją\" włosy to normalne, że widzisz \"dziury\". Skorzystaj z Shag Vector\'ów (a nie z wiatru - pierwsze słyszę o takim koncepcie) do poukładania futerka, zwiększ gęstość i powinno być dobrze.
Max Schreck Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Aha, możesz też zwiększyć nieco grubość włosków.
klower Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 MRCN : \"Po tym przydługim wstępie doszliśmy do dynamiki. Dodajemy dwa pola sił: grawitację i wiatr (wind). Zwróćcie uwagę na kierunek działania pól. Grawitacja powinna być skierowana ku dołowi. \" text z tutka : http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs123/shag.htm :P :P
Max Schreck Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 No i czego ma to dowodzić? Dynamika (wiatr, grawitacja, itp.) powinny służyć do animacji, a nie układania włosków, bo jeżeli by tak było to po co chaotic dimension umieszczałoby w pakiecie helper\'a Shag Vector i pokazywało jak się go wykorzystuje do układania futra w swoim tutorialu. Ja nadal pozostaję przy swoim zdaniu - do układania futra najlepsze są Vectory. Dopiero po ułożeniu Vectorami można przystąpić do animowania i dynamiki.
Rekomendowane odpowiedzi