zaqzax Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 robie swój pokój taką metodą: robię całe wnętrze w 1 scenie a resztę osobno czyli łóżko stolik szafkę, lampkę itp. I niewiem czy textury mam dać w scenie w której je robie czy w scenie finałowej do której to przeniosę ...??? Obiekty przenoszę do ogólnej sceny poprzez XREF object i MAX się pyta co zrobić z texturami z danego obiektu - bo powtarzaja sie nazwy i jest ich baaaaardzo dużo 15 textur na książki 5 textur na drewno (szafki) 3 textury na łóżko 2 na dywan i około 40 na pierdoły takie jak szkło, obramowanie obrazu itp... niewiem co robić bo się zaczynam gubić w materiałach... a niewiem jak zrobić by tych \"kulek\" z materiałami było więcej (dałem 6x4) i więcej niemogę... i mi się plączą materiały :mad:
dr Ug Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Jezeli wrzucasz przez XRefa, to mozesz uzyc przypisanych w oryginalnym pliku materialow. Nie musza one byc w Material Editorze, bo beda na obiekcie - mowiac trywialnie. Jezeli skasujesz material z edytora, to nie znika on z obiektu. Masz wtedy miejsce na nowy mat, albo miejsce na przeniesienie materialu z obiektu (za pomoca ikonki probnika przy nazwie). Wiedzialbys to, gdybys przeszukal forum. http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=7942
Rekomendowane odpowiedzi