kylo25 Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Hej, Jakiej wielkości powinien być render i w jakim formacie (tif,czy jakiś inny)żeby można było go wydrukować na bilbordzie? Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie to proszę o pomoc Z góry dziękuje.
siwy Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Ja korzystałem z zasady : rozmiar bilbordu w skali 1:10 i 300 dpi. Czyli 6m x 3 m to tak jak 60 cm na 30 cm w 300 DPI = 7086 x 3543 pix. Najlepiej w tifie zapisywać. Ostatecznie można w niekompresowanym jpg ale to troche mało profesjonalne jednak łatwiej wysłać mailem.
kylo25 Napisano 19 Grudzień 2007 Autor Napisano 19 Grudzień 2007 oki,dzięki o to chodziło,bo nie miałem pojęcia jakiego rzędu muszą być te rozdzielczości. Tylko przy takich rozdzielczościach trzeba będzie renderowac w częściach,bo nie wiem czy komp uciagnie taki render mam tylko 2 giga Ram-u. Siwy masz może jakieś przydatne info przy generowaniu takich wielkich obrazów?
siwy Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 tak, renderuja backurnerem z opcją split scan lines , czyli renderowania pasami. Potem program sam złoży z tego całość. W ogóle bilboardy robi sie w różnych rozmiarach a im większy tym mniejsze dpi będzie miał.
Rekomendowane odpowiedzi