Napisano 21 Grudzień 200717 l Mam problem z maxwellem 1.6 Robię wizualizacje w 3d maxie. Dotąd, używając maxwella 1.5 skalowałem tekstury powtarzalne modyfikatorem mapscale, lub UVWMapping. Włączałem sobie podgląd map i pięknie je skalowałem wedle swojego widzimisia. W trakcie mojej zabawy z maxwellem 1.6 zauważyłem, że wszystkie mapy się skalują, poza mapąDisplacement.. :( Czym robicie np. Trawe z Displacementem, kamienie, lub inne tego typu materiały ???
Napisano 21 Grudzień 200717 l to nowy fiuczer więc pewnie zapomnieli dodać obsługi mapowania :]. próbowałeś po zmienieniu mapowania przekonwertoać na editable poly albo użyć unwarp uvw?
Napisano 21 Grudzień 200717 l Autor Konwersja na Editable poly sprawiła, że Displacement w ogóle przestał działać (być może był to pojedynczy błąd...) :) Natomiast w przypadku przysłowiowej Trawy: *Zeskalowałem plane'a z trawą na malutką płaszczyznę - Jako, że opcja materiału Height (przy Displacement, naturalnie) jest stała - trawa odpowiednio "wysmukliła" się i nie wyglądała już jak falujące morze *Powieliłem Plane'a za pomocą Array'a (taki ręczny tiling :) -Moim oczom ukazała się piękna polana :) Jak Ktoś ma lepszy pomysł, to dawać :D
Napisano 21 Grudzień 200717 l nie mam tu maxwella wiec odpowiem Ci jutro tj dzis rano jak cos. Zawsze mozesz w photoshopie tilingowac texture :D
Napisano 22 Grudzień 200717 l Autor Kurcze... już myślałem, że jesteśmy w domu... ale tiling z poziomu tekstury (Tak, jak pięknie wytłumaczył Hindus) też nie działa :/ [a dziwne, bo jak domniemywam, Obaj jedziemy na najnowszym sofcie...] A czy Wam działa modyfikator Mapscaler, albo UVWMapping dla Displacement'a Maxwellrendera???
Napisano 22 Grudzień 200717 l Kurcze... już myślałem, że jesteśmy w domu... ale tiling z poziomu tekstury (Tak, jak pięknie wytłumaczył Hindus) też nie działa :/ [a dziwne, bo jak domniemywam, Obaj jedziemy na najnowszym sofcie...] A czy Wam działa modyfikator Mapscaler, albo UVWMapping dla Displacement'a Maxwellrendera??? Mapscaler - działa UVWMapping - działa Tak więc musisz kombinowac bo cos C iz zdechło. Ja testuje na: 3dsmax7, maxwellrender 1.6 (32bity), ostatni plugin do max.
Napisano 22 Grudzień 200717 l Autor Ja mam maxa 9 32 bity, no i oczywiście maxwellrendera 1.6, ostatni plug-in Czy komuś działają powyższe wariacje w maxie 9 ???
Napisano 22 Grudzień 200717 l I co takiego było w tej 9 że ją zainstalowałes :) Najnowsze softy często powodują problemy.
Napisano 22 Grudzień 200717 l Autor Nic. Chcę być na czasie.. ;) Tak serio: Wydaje mi się, że podpicowali troszkę Character Studio, ale mogę się mylic, bo dopiero zaczynam przygodę z animacją... No i Lepiej współpracuje z *dwg'ami. Przedtem żeby importować z Autodesk Architectural Desktop'a (Obecnie - Cad Architecture) bez błędów, trzeba było zainstalować plugin. Od wersji ósmej (zdaje się) importuje dobrze... Jako, że studiuję Architekture, to jest to dla mnie ważne. A co do renderingu, to nie mam wątpliwości, że maxwell rulez ;)
Napisano 4 Styczeń 200817 l ściągnałeś ostatniego patcha ? powinieneś mieć 1.6.1 choć pewnie to nie maxwella wina tylko w 9.0 robal siedzi. Ogólnie co do softu to nie ma się co spieszyć z instalowaniem nowości i robić za darmowego beta-testera ;)
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Autor Nie chcę zaogniać atmosfery, ale wciąż mam ten problem z Maxem 9 i Maxwellem 1.7.1 Skalują się wszystkie mapy poza Displacement. (UVW Mapping, Map scaler, a także tiling w opcjach materiałów...) Pomysły już mi się kończą, a nikt jeszcze tego problemu nie rozwiązał. Na razi po prostu przestałem używać displacement'a i maxwellek dostał u mnie duzego minusa ;-)
Napisano 2 Wrzesień 200816 l no patrz a u mnie działa , mam VIZ2006 (to odpowiednik maxa 7.0) i maxwella 1.6 i 1.7 widocznie wina leży po stronie pluginu do maxa 9.0