Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z maxwellem 1.6

Robię wizualizacje w 3d maxie. Dotąd, używając maxwella 1.5 skalowałem tekstury powtarzalne modyfikatorem mapscale, lub UVWMapping. Włączałem sobie podgląd map i pięknie je skalowałem wedle swojego widzimisia.

W trakcie mojej zabawy z maxwellem 1.6 zauważyłem, że wszystkie mapy się skalują, poza mapąDisplacement.. :(

Czym robicie np. Trawe z Displacementem, kamienie, lub inne tego typu materiały ???

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 4,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to nowy fiuczer więc pewnie zapomnieli dodać obsługi mapowania :]. próbowałeś po zmienieniu mapowania przekonwertoać na editable poly albo użyć unwarp uvw?

Napisano
  • Autor

Konwersja na Editable poly sprawiła, że Displacement w ogóle przestał działać (być może był to pojedynczy błąd...) :)

Natomiast w przypadku przysłowiowej Trawy:

*Zeskalowałem plane'a z trawą na malutką płaszczyznę - Jako, że opcja materiału Height (przy Displacement, naturalnie) jest stała - trawa odpowiednio "wysmukliła" się i nie wyglądała już jak falujące morze

*Powieliłem Plane'a za pomocą Array'a (taki ręczny tiling :)

-Moim oczom ukazała się piękna polana :)

Jak Ktoś ma lepszy pomysł, to dawać :D

Napisano

nie mam tu maxwella wiec odpowiem Ci jutro tj dzis rano jak cos.

Zawsze mozesz w photoshopie tilingowac texture :D

Napisano

Dobra sprawdziłem - mi tam tiling dla dispa działa :)

W czym problem?

dispgz3.jpg

testrm6.jpg

Napisano
  • Autor

Kurcze... już myślałem, że jesteśmy w domu... ale tiling z poziomu tekstury (Tak, jak pięknie wytłumaczył Hindus) też nie działa :/

[a dziwne, bo jak domniemywam, Obaj jedziemy na najnowszym sofcie...]

A czy Wam działa modyfikator Mapscaler, albo UVWMapping dla Displacement'a Maxwellrendera???

Napisano
Kurcze... już myślałem, że jesteśmy w domu... ale tiling z poziomu tekstury (Tak, jak pięknie wytłumaczył Hindus) też nie działa :/

[a dziwne, bo jak domniemywam, Obaj jedziemy na najnowszym sofcie...]

A czy Wam działa modyfikator Mapscaler, albo UVWMapping dla Displacement'a Maxwellrendera???

Mapscaler - działa

UVWMapping - działa

Tak więc musisz kombinowac bo cos C iz zdechło. Ja testuje na:

3dsmax7, maxwellrender 1.6 (32bity), ostatni plugin do max.

Napisano
  • Autor

Ja mam maxa 9 32 bity, no i oczywiście maxwellrendera 1.6, ostatni plug-in

Czy komuś działają powyższe wariacje w maxie 9 ???

Napisano

I co takiego było w tej 9 że ją zainstalowałes :)

Najnowsze softy często powodują problemy.

Napisano
  • Autor

Nic. Chcę być na czasie.. ;)

Tak serio:

Wydaje mi się, że podpicowali troszkę Character Studio, ale mogę się mylic, bo dopiero zaczynam przygodę z animacją...

No i Lepiej współpracuje z *dwg'ami. Przedtem żeby importować z Autodesk Architectural Desktop'a (Obecnie - Cad Architecture) bez błędów, trzeba było zainstalować plugin. Od wersji ósmej (zdaje się) importuje dobrze...

Jako, że studiuję Architekture, to jest to dla mnie ważne.

A co do renderingu, to nie mam wątpliwości, że maxwell rulez ;)

Napisano

ściągnałeś ostatniego patcha ? powinieneś mieć 1.6.1 choć pewnie to nie maxwella wina tylko w 9.0 robal siedzi.

Ogólnie co do softu to nie ma się co spieszyć z instalowaniem nowości i robić za darmowego beta-testera ;)

Napisano
  • Autor

Nie chcę zaogniać atmosfery, ale wciąż mam ten problem z Maxem 9 i Maxwellem 1.7.1

Skalują się wszystkie mapy poza Displacement. (UVW Mapping, Map scaler, a także tiling w opcjach materiałów...)

Pomysły już mi się kończą, a nikt jeszcze tego problemu nie rozwiązał.

Na razi po prostu przestałem używać displacement'a i maxwellek dostał u mnie duzego minusa ;-)

Napisano

no patrz a u mnie działa , mam VIZ2006 (to odpowiednik maxa 7.0) i maxwella 1.6 i 1.7 widocznie wina leży po stronie pluginu do maxa 9.0