Gość Esseti Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 Witam. Dopiero zaczynam przygode z 3DMaxem (v2008), wczesniej pracowalem troche na C4D, ale brakuje mi paru rzeczy w tym programie, pozatym 3DS ma wieksza popularnosc i support na necie. Mam kilka podstawowych pytan, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi, mianowicie. 1. Jak moge uruchomic normalne axi w viewporcie? Caly czas widze czerwono/szare axi, zamiast RGB XYZ axi. Domyslam sie ze mam wlaczone constraint to ... axi (F5-F8), ale nie wiem jak to wylaczyc. 2. Co jest odpowiednikiem w 3DS, 'outlinera' z Mayi, 'object, structure & layer' panels w C4D? Czyli drzewka wszystkich obiektow/materialow/efektorow itp. Czy jest to wszystko w jednym miejscu? 3. Gdy ustawiam renderowanie viewporta na SM3.0, po wyjsciu 3DS nie zapisuje mi zmian i powraca do defaultowego legacy shadowing. Jak to naprawic? Dzieki.
Gość Esseti Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Nikt nie wie ? :/ Mam tez jeszcze jeden problem, czasami viewport nie chce mi odswiezyc oswietlenia, nawet tylda " ` " (skrot do odswiezenia viewportu) nie pomoga.
Rekomendowane odpowiedzi