Lorenzo8911 Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Siemka oto moja pierwsze zdjęcie na tym forum proszę o komentarze Zdjęcie zostało wykonane bez żadnej obróbki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/deb6ddd272d5bb65.html
kamilsien Napisano 10 Styczeń 2008 Napisano 10 Styczeń 2008 szczerze, to ze zarzucicie tu złotymi podziałami nic nie da. na tym zdjęciu i tak nie ma możliwości zastosowania tych zasad, chyba ze zmusicie autora do wybudowania strzelistej, gotyckiej wieży w miasteczku... krajobrazy rządzą sie jednym prawem, jeżeli chcecie już coś koniecznie stosować. horyzont na linii 1/3 i wszystko zależy teraz od tego czy uważasz, iż ciekawsza jest góra czy dol. i albo pokazujesz niebo albo miasteczko (w tym wypadku). staramy sie nie ciąć na pól (choć i od tego są ustępstwa i są to ustępstwa na które milo sie patrzy). a teraz co do samej foty. pierwszy błąd - krzaki. znaczy one mogą być fajne, ale jak tworzą pełną ramkę, zrównoważoną (tu brak na lewej krawędzi czegoś większego wprowadza chaos na zdjęciu). w wypadku tego zdjęcia trochę za bardzo radykalnie ściąłeś horyzont (osobiście uwielbiam tak ciąć, ale niebo musi być tego warte). na Twojej fotce niebo jest za jednolite. brak kontrastu na chmurach itd. a że nie chce mi się iść do budy i wysłuchiwać lamentów a propos brzydkich paznokci, nie takiej sukienki i rozdwojonych końcówek ze strony moich koleżanek, to z nudów pozwoliłam sobie na małą zabawę. tyle udało mi sie wyciągnąć, choć z powodzeniem można ściąć jeszcze górę, ale lenistwo bierze górę, idę na film :P
kamil.ochel Napisano 10 Styczeń 2008 Napisano 10 Styczeń 2008 a że nie chce mi się iść do budy :P nie ładnie co do zdjęcia: mocno średnie. Ale czekam na nowe fotki, trzymam kciuki :)
AGmakonts Napisano 10 Styczeń 2008 Napisano 10 Styczeń 2008 zupełnie nieprzemyślana fota niestety, nieciekawa i jakościowo słaba
delf77 Napisano 10 Styczeń 2008 Napisano 10 Styczeń 2008 luknij do mojego folio - link na dole .. mam tam sporo chmur ;)
kamilsien Napisano 10 Styczeń 2008 Napisano 10 Styczeń 2008 :P nie ładnie odpokutuje :P opcja niepójścia była przyjemniejsza...
kamil.ochel Napisano 10 Styczeń 2008 Napisano 10 Styczeń 2008 opcja niepójścia była przyjemniejsza... sam siedzę w domu od tygodnia :) ale ja mam grypę :P
AGmakonts Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 nie no dobra: 1) popatrz na galerie mistrzów fotografii i pomyśl dlaczego te zdjęcia są dobre 2) staraj się oceniać to co chcesz uwiecznić zanim uwiecznisz, przemyśl czy światło buduje ładny klimat, głębie itp 3) Lekka lektura jakiegoś poradnika foto nie zaszkodzi, opanowanie przysłony, czasów, iso, ogniskowych daje spore możliwiści, nauczysz się kiedy dać spory czas otwarcia migawki a kiedy mały, kiedy przyda się spora głębia ostrości a kiedy mała itp
kamil.ochel Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 No to czekamy na kolejne fotki. Proponuję założyć wątek typu "teczka" :)
illy Napisano 12 Styczeń 2008 Napisano 12 Styczeń 2008 jest przeciez glowny watek foto, a teczki zaklada kazdy osobnik
kamil.ochel Napisano 12 Styczeń 2008 Napisano 12 Styczeń 2008 illy ale to się zapowiada tak że jedno zdjęcie - jeden wątek przynajmniej czytając nazwę wątku Fotografia: Pochmurne niebo
Rekomendowane odpowiedzi