Napisano 22 Styczeń 200817 l Witam. Planuje kupić nowy komputer, tak do 3000 i prosił bym o udzielenie kilku rad. Komputer ma być przeznaczony do grafiki(głównie photoshop i troch 3d max) oni do grania(aczkolwiek bardziej nastawiony na grafike). Władować w niego chciałbym: -Procesor: Quad 6600 2.4Ghz -Płyta główna: i tu mam problem, zastanawiam sie za czymś zgodnym z crossfire. -Karta graficzna: Radeon HD 3870 512MB(puźniej dołorzyć drugiego?) -Pamięć: GEIL 2x1GB DDR2 CL4 800Mhz ULTRA(ew. jakieś 2x2GB pytanie czy bedzie to miało sens przy systemie 32bit obsługującym max 4GB, wliczajac w to panieć grafiki) -Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB -Napęd: Jaką firme polecacie? -Zaśilacz: W tej tematyce jestem kompletnie ciemny. Napewno taki co by udzwigną 2 grafiki - Obudowa: Jeszcze nie wiem. :P No, to by było na tyle. Z góry dzięki za odzew. ;)
Napisano 23 Styczeń 200817 l Napisz dokladniej do czego ma byc , troche 3d max to co to znaczy ? Bo rownie dobrze lepiej brac cos 2 rdzeniowego niz "slabsze" 4 rdzenie. Druga grafika ci sie nie przyda , nawet pozniej , lepiej bedzie ja wymienic na 1 lepsza. Pamiec teraz tania jak barsz wzialbym 4gb ( sam mam i xp 32 bit poki co nie ma tragedii ) I wszystko tylko nie Geil ktore sa coraz gorsze , poszukaj Mushkinow SP2+ polecam , tutaj http://www.ddr2.pl sa w dobrej cenie , sa tez inne pamieci ). Dysk np Corsair 500W te okolice starcza , bodaj 520W sa modele , zajrzyj na allegro. Pamietaj o dobrej budzie ( np Sharkoon Rebel 9 ECO ) i warto wymienic coolera na procu na cos lepszego ( + ~150 zl ) Na grafice daje sobie rade
Napisano 23 Styczeń 200817 l IMO dopłacać do 3870 też nie ma sensu, wystarczy 3850 wersja z 512MB pamięci.
Napisano 23 Styczeń 200817 l Autor Dokładnie to się ucze dopiero 3d max'a, wiec rzadnych rewelacji nie będe w najblirzszym czasie tam robił, ale w photoshopie często pracuje na fotach w wysokiej rozdzielczości i rozmiarze z durzą ilością warstw. No to może procka INTEL Core 2 Duo E8400 3Gh? Tylko jaką płytke główna do tego? Z ramu jakieś jeszcze firmy polecacie? Z grafą to jeszcze pokminie i poczekam aż wyjdzie na rynek HD 3870 X2 to może ceny zejdą troche, a grafe chciałbym dobrą by pograć móc sobie na wysokich detalkach.