Napisano 31 Styczeń 200817 l Witam! Chcemy z chlopakami z zaparzyjaznionego zespolu nagrac plyte w domowych warunkach. Mamy do dyspozycji interface Line6 Tone Port UX2, korzystamy z Cubase SX3. Czytalem na necie, ze probki powinno sie nagrywac w jak najwyzszej mozliwej jakosci (np. 96kHz i 32 bit) a dopiero pozniej jezeli chcemy to wypalic na audio konwetrowac do 44,1 kHz. Czy to prawda? Czy roznica jest slyszalna medzy np. nagrywaniem w 24 bitach a 32 bitach? Mam jeszcze drugie pytanie. W specyfikacji UX2 wyczytalem: - 44.1/48KHz 16-/24-bit recording Co znaczy o ile dobrze rozumiem, ze nagrywac moge jedynie w 24 bitach przy czestotliwosci 44kHz. Co sie stanie jezeli w Cubase w ustawieniach projektu ustawie wyzsze probkowanie? Ma to w ogole sens? I jeszcze jedno. Wyczytalem jeszcze w instrukcji UX2 cos takiego: - 96KHz mode with built-in sample rate conversion for simultaneous input and output ale nie wiem co to oznacza. Nagrywac moge jedynie na 48kHz a inputa i outputa mam na 96kHz? Nie kumam... Bedzie ktos na tyle zyczliwy i sprobuje mi odpowiedziec na moje pytania? Bede bardzo wdzieczny :) Pozdrawiam!
Napisano 1 Luty 200817 l heh zadaj to pytanko na http://sndlab.com/ , tamta stronka zawiera tresci o sprawach zwiazanych z dzwiekiem ,i mozna tam sie sporo rzeczy dowiedziec a i ludzie sa tam dosc chetni do pomocy , tu raczej nikt ci nie odpowie bo to stronka o grafice bardziej ;)...pozdro
Napisano 2 Luty 200817 l Jeśli nagrywasz w domowych warunkach, to nie ma sensu nagrywać w wyższej rozdzielczości niż 44.1/16bit (jakość CD). 24 bity i wyższa częstotliwość próbkowania mają sens przy nagraniach do DVD-audio, filmu HD lub gdy masz do czynienia z dużą rozpiętością dynamiczną (orkiestra), ale na ucho zazwyczaj różnica jest niesłyszalna przy nagraniach domowych. Wyższe rozdzielczości i częstotliwości mogą okazać się odrobinę słyszalne przy miksie wielu ścieżek (20+), ale naprawdę do tego, co masz zamiar robić, 44.1/16 jest wystarczające. Cubase będzie nagrywać Ci ślady w takiej rozdzielczości, w jakiej będziesz miał projekt, najlepiej od razu 44.1/16 (ale możesz też 48/24, 48/16 i 44/24). Co do ostatniego pytania, niestety nie bardzo wiem co mieli na myśli :) Pozdrawiam, - Piotr