Napisano 18 Luty 200817 l Witam Jestem początkujący w maxie. Nie wiem jak zacząc prace z importowanym plikiem dwg z cada. Np elewacja lub co lepiej gotowy model 3d. Mając elewacje próbuje ja extrudowac, extruduje się cała podobnie jest jak mam inne obiekty. Dziala to tak jakby ten rysunek był blokiem. Mam wrazenie że czegos nie robie na początku. I jeszcze jedno większośc rysunków dwg składa się z lini, raczej nie rysuje poli. I w tym przypadku linie w maxie są nie przydatne. Czy jest jakaś funkcja która pomaga przekształcic je tak żeby można było z nimi pracowac? Czytalem na tym forum porady co do importowania plików dwg ,ale nie są one najlepsze. Np jedna z nich radzi przerysowac wszystko w maxie(nie po to mam rysunki w cadzie zeby je jeszcze raz rysowac. Prosze o pomoc i wskazówki.
Napisano 19 Luty 200817 l czesc mam fajny tutorial,który zrobiłem. nauczysz sie zrobic dom jednorodzinny w maxie poczawszy od importu dwg do maxa oczywiscie za opłatą.jesli jestes zainteresowany to jest mój mail: [email protected]
Napisano 19 Luty 200817 l ja robie tak : - jesli jest zlozona , dluga elewacja to nie chce mi sie bawic a maxie dlatego ja obrabiam w cadzie do exportu a potem extruda w maxie - przygotowuje tak ze albo od razu wiem ze bedzie to render i od razu rysuje polilinia na osobnych warstwach rozne rzeczy do extrudowania ( zeby sie nie laczyly ) - czyli np - sciana , okna , drzwi - to przewaznie , dochadza czesto cokoly , - jesli sciana jest zlozona z wielu materialow to kazdy material na innej warstwie ... - tak narysowane elewacje importuje w maxie i potem kazda osobno extruduje o konkretna wielkosc - np sciana 30 , okno 5 , itp ... ukladam potem te warswty na sobie zeby byly w odpowiednich odstepach // jesli elewacje sa skomplikowane to dla kazdej elewacji robie to osobno , a jesli w miare proste to wszystkie elewacje od razu ( rozne rzeczy na roznych warstwach ) ... do tego wrzucam sobie tez do maxa rzut zeby sobie postawic te sciany w dobrych miejscach - jesli masz linie a potrzebujesz polilinie to w cadzie jest takie polecenie - pedit (pe) - zamienia linie na polilinie przez zaznaczenie 1 linie i dodawanie do niej kolejnych - jesli elewacja jest prosta - np domek jednorodzinny - to biore sobie wymiary i tworze wszystko w maxie , opierajac sie na zaimportowanym rzucie do maxa - jesli masz przerzucone elewacje z cada i nie daja sie extrudowac to mozna je obrysowac za pomocalini , kwadratow kol itp ... a potem atachowac te elementy ( np obrys sciany + otwory okienne ) a potem extrudowac mysle ze zasada opisana , nie wiem na ile jestes biegly w cadzie ... pozatym lepiej sie zastanowic na poczatku jaka metoda jest najszybsza do konkretnego przypadku i potem ja stosowac pozdrawiam
Napisano 20 Luty 200817 l Dzieki za pomoc. Faktycznie jest to dośc proste powoli dochodziłem do tego. Ważne jest zastosowanie warstw. Łatwiej mi wszystko przychodzi żeby narysowac w cadzie bo na nim codziennie pracuje. I dlatego chciałbym spróbowac przerzucic pare projektów do maxa. Świetny program. Aha tu mam link do tutariala, ktory ostanio znalazłem jak by ktos potrzebowal, krótki ale dobry na początek. nazwa tutorialu "Importing DWG's to 3dsmax for Architectual visualisation" by Arq. Octavio Verdugo B na http://3dtotal.com/