Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

zrobilem w Mayce na jednym obiekcie kilka UV Setow. Maxwell Studio wczytuje mi ten obiekt, ale UV Setow nie widze i nie wiem jak sie do tego zabrac :/ Chyba jedynym wyjsciem bedzie podzielenie obiektu na mniejsze o ile nie znajdzie sie inny sposob.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

gdy zaznaczysz obiekt to UVset są w oknie OBJECT PARAMETERS - uv sets - UV parameters. Jak byś chciał coś zmienić to musisz przełączyć z LOCKED na inny.

Potem w oknie MATERIA EDITORA przy wybieraniu textur możesz wybrać który SET ma być odpowiedzialny za mapowanie.

Aby wyświetlić na obiekcie konkretną mapę musisz zaraz pod podglądem materiału w MATERIAL EDITORZE wdusić ikonkę oczka i wybrać interesującą Cię mapę.

Tak na marginesie to lepiej chyba wszystko co związane z mapowaniem i dzieleniem obiektu na mniejsze robić w majce. Mapowanie w studio skomplikowanych obiektów jest raczej trudne.

Napisano
  • Autor

dzieki za odzew. Ja robie to tak, w Mayce mapuje i przypisuje kilka UV Setow do jednego obiektu. Exportuje wszystko do .OBJ i po otwarciu w Maxwell Studio nie mam tych UV Setow :( Jest tylko jeden UV's. No chyba, ze cos zle w Mayce robie :/ a w Mayce to tak, wybieram po prostu Faces'y i przyporzadkowuje im nowy material- kazdej czesci inny. Pozniej w UV edytorze zaznaczam te Faces'y i tworze nowy UV Set. Wtedy mam w UV Edytorze kilka UV Setow i jeden glowny zwany bodajze Map1. W maxwellu mozna dodac UV Sety, ale mapowac jego narzedziami to masssakra ;)

Napisano

problemem jest tutaj format .obj . Prawdopodobnie on przewala tylko jeden UVset. Jak ja przenosiłem pliki z nowego maxa do starego to też nadziałem się na ten problem.

Spróbuj (o ile jest taka opcja w pluginie maxwella do Mayki) wyexportować scenę/obiekty w formacie maxwella czyli .mxs wtedy maxwell sobie sam wyexportuje to co trzeba.

powinno pomóc

Napisano
  • Autor

pewnie masz racje. Probowalem tez przez FBX i dupa :/ No dobra, nastepnym razem zainstaluje plugina i sprobuje przez Majke. Dzieki.