Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niedawna wziąłem sie za opanowywanie 3ds max-a. Mam zainstalowaną wersję 9, zdaje się że jest to istotne :)

W jakimś tutorialu natknąłem się na modelowanie samochodu za pomocą NURBS więc przystąpiłem do działań.

Problem pojawia się kiedy z karoserii chcę powycinać otwory na lampy, chłodnicę etc...

Wycinając chłodnicę rysuję kształt w oknie Front za pomocą Create/Shapes/NURBS Curves/CV Curve tzn. rysuję połowę kształtu którą kopiuję Mirrorem Potem wchodzę w Modify linie łączę Attachem potem punkty Fuse.

1. Teraz czy tu powinienem dodać Attachem ten kształt do zrobionej wcześniej karoserii?

2. Czy ten kształt do wycięcia musi przylegać do karoserii czy może być w dowolnym miejscu tylko równolegle?

3. Czy można robić kształt do wycięcia z dwóch połówek i łączyć je czy lepiej żeby był to kształt pojedyńczy?

4. Czy wytnie się kształt na powyginanej powierzchni, czy ma być równa?

Następnie wchodzę w Create Curves wciskam Vector Projected Curve zaznaczam kształt potem powierzchnię karoserii i zaznaczam okienko Trim wg tutka powinno wyjść, a mi nie wychodzi!

Bardzo proszę o odpowiedź na powyższe pytania albo wyjaśnienie krok po kroku jak "niekumatemu", bo zejdę na nerwice i będziecie mieć mnie na sumieniu :))

Z góry dzięki za pomoc.

Poniżej pokazuję jak robiłem karoserię, może tu gdzieś popełniam błąd.

Tworzę połówkę pierwszej linii Create/Shapes/NURBS Curves/Point Curve potem kopiuję ją Mirror/Copy przeszechodzę do Modify i łączę 2 połówki Attachem póżniej w points zaznaczam 2 punkty i robię Fuse.

Następnie klonuję linie żeby rozciągnęły się na długość karoserii, jeśli trzeba modyfikując ich kształt , łączę je Attach Multipli. Potem wchodzę w Create Surfaces wybieram opcję U Loft rozciągając "karoserię" i tu chyba dziwna rzecz łączyłem połówki linii Attachem i Fuse a tu i tak muszę rozciągać najpierw jedną stronę karoserii, a potem drugą. Ostateczne "karoseria" wychodzi.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 705
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Napisano

Odpowiem bardzo skrotowo:

olej NURBSy w Maxie, jest to jedna z bardziej skaszanionych rzeczy w tym programie. Jesli koniecznie chcesz nurbsy to obacz Rhino, albo Power Nurbs (plugin do Maxa, niestety dosc niestabilny)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności