Napisano 5 Marzec 200817 l Zastanawiam sie, czy wyliczenie w Maxwellu wyzszej rozdzielczosci i zeskalowanie tego w Szopie do tej wlasciwej da lepszy rezultat, znaczy ladniejszy i czytelniejszy render? I jeszcze, czy da sie ustawic w Maxwell Studio, zeby tekstur nie ladowal, bo nie mam pamieci, zeby trzymac otwarte Studio i Render jednoczesnie :/ No i trzecie, okazjonalne, czy wyliczenie passow w Maxwellu jest proste, czy trzeba w tym temacie troszke podlubac w necie? Przez proste rozumiem, zaznaczenie passow i sruuuuu :D
Napisano 5 Marzec 200817 l Zeskalowanie napewno poprawi szum w renderze tzn. bedzie on mniej lub wcale widoczny :) zalezy to tylko od SL Studio nie uzywam duzo :) ale nie widze problemu zeby po odpalniu rendera zamknac studio :) wtedy napwno wiecej pamieci bedzie wolnej Nie wiem co to sa passy :) pozdro
Napisano 5 Marzec 200817 l Autor no tak, ale ja musze przy kazdorazowym, nawet najmniejszym sprawdzeniu kawalka teksturki zamykac Studio :/ No nic, zanosi sie na zmiany... quad i iles tam ramu, to moze jakos przeboleje do tego czasu :-) a Passy to SOM render Passy hehe
Napisano 6 Marzec 200817 l co do studio to wystarczy je schować do paska (zminimaliozować) aby komp zwolnił dużo pamięci . Moje zminimalizowane zajmuje nie więcej niż 2 Mb. Sprawdź w managerze. Co do passów to większość bez problemów (zapisze Ci plik tam gdzie masz wskazany output z odpowiednim suffixem) poza SHADOWS ... przed renderem trzeba odhaczyć w konkretnym *materiale* który z nich ma "łapać" cień. Przy renderowaniu ALFY razem z RBG obrazek w renderze jest częściowo czarny, tak też ja alfę renderuję raczej osobno. Renderowanie z-buffora trzeba pamiętać że jednostki są w metrach. Tak na marginesie to powinni QUADa dodawać do każdej licencji maxwella ;)
Napisano 6 Marzec 200817 l Autor z tym quadem to sie zgadzam ;) dzieki, mam jakis punkt zaczepienia, jakby cos nie szlo to bede pytal :-)
Napisano 6 Marzec 200817 l Mogę cię poratować banem na 48 godzin to pozwoli uspokoić nerwy. Nie obrażaj ludzi którzy tworzyli to forum od początku i zrobili dla niego więcej niż Ci się wydaje. I usuń podpis który masz ponieważ jest niezgodny z regulaminem i zawiera rasistowskie treści : "Nie jestem rasistą, ale rudych facetow i szczeniakow to bym tępił w zarodku." edit----------- Dumny jesteś z tego co zostawiles ? jak nie wiele niektorym trzeba do szczescia
Napisano 6 Marzec 200817 l Autor jusz usunouem...maj preszzzzziesssss... Jakby co, napisz wczesniej - jak juz uzgodnicie wspolnie - kiedy mnie banujesz i za co, zebym zdazyl pozbierac krzesla ze sceny. Wladza to dobra rzecz... zwlaszcza dla madrych ludzi :/ edit------------- prawda ze ladne, dziala na wyobraznie, zwlaszcza pod koniec.