Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy można oświetlić scenę lampą VRay Sun i jednocześnie założyć mapę HRDI która mogłaby odbijać się w modelach z połyskującymi materiałami? Bo próbuję ale jakoś mi nie wychodzi

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W zakładce Rendering->Renderer->Renderer->Envirement masz slot reflection

Napisano
  • Autor

Niestety nie działa:( Umieściłem w tym slocie mapę HDRI ale nawet w lustrze ani śladu jej odbicia

Napisano

w takim razie co się odbja w lustrze?

Użyłeś VrayHDRI? czy poprostu wrzuciłeś jak zwykłego jpega?

Może musisz podkręcic multipler itp itd

Napisano
  • Autor

nic się nie odbija, jest po prostu czarno bo w GI Environment nie dałem żadnej mapy. Ale odbicie ze slotu reflection i tak chyba powinno być.Wrzucona jest oczywiście VRay HDRI, multiplier też dałem całkiem spory ale nadal kicha:(

Napisano

Tak jak kolega mówił.

Rendering->Render...->Renderer->Environment lub Rendering->Render...->V-Ray->Environment (zależy od wersji V-Ray'a)

"VRayHDRI" Wrzucasz w slot "Reflection/refraction environment override" (multiplier który tam jest zostawiasz na 1 bo on niczego nie zmienia)

Teraz przeciągasz wstawioną VRayHDRI w wolny slot Material Editora i wybierasz "Instance"

Teraz podajesz ścieżkę do mapki, rodzaj mapki, i ustawiasz duży "Render mult" (100 - 200 będzie w sam raz)

Oczywiście nie można zapomnieć o Color maping na Exponential ale to już chyba wiesz.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

Udało się:) Błąd polegał na zbyt małym Render multi i przez to efekt był praktycznie nie widoczny. Dzięki Wam wielkie za pomoc