Napisano 14 Marzec 200817 l Jak animować wieszchołki, nie cały model? umiem używając "i"animować obiekt, ale chcę przesunąć tylko kilka wieszchołków
Napisano 14 Marzec 200817 l w trybie edit mode, zaznacz wierzchołki które chcesz animować i wciśnij ctrl+h, i add to new empty. utworzysz haczyk, pod który podpiety bedzie wybrany wierzcholek. animując przesuniecie tego obiektu bedziesz przesuwal wierzcholki
Napisano 14 Marzec 200817 l Autor Thx :] tojeszcze jedno pytanie: Da się jakoś wyexportować animację z mayi do blendera? Mapowanie treba przy animacji jakoś zabezpieczać? moje się rozpadło :( [EDIT] Jednak się nie rozpadło :] Teraz chcę to wszystko wyexportować do md2, ale wyskakuje mi błąd: "blender model has a face without texture map" Znalazłem w googlach podobny problem, ale nie znalazłem rozwiązania... :(
Napisano 14 Marzec 200817 l 1) Czy Ty dzialasz w Blenderze tylko po to, zeby dostac md2? W innym watku chyba o to pytasz - czyli, ze gdybys mogl wypluc z Mai md2, robilbys w Mai? 2) Czy md2 to to samo co mdd?
Napisano 14 Marzec 200817 l Autor Tak, właściwie robię to w blenderze tylko dlatego że ma export do md2, gdyby był w mayi zrobiłbym to w niej. Nie znalazłem takiej możliwości w mayi. md2-plik quake2 mdd - plik lightwave, czy czegoś takiego. Już sobie poradziłem z tym błędem, teraz exportuje, ale potem zniekształca się :(
Napisano 15 Marzec 200817 l Autor Przy exporcie dzieje się oś dziwnego... w pierwszej klatce wszystko jest ok, ale potem ruch się zaczyna i nie kończy... np. przed exportem część obiektu obraca się o 15 stopni, po exporcie ruch się zaczyna, obiekt obraca się o 15 stopni kręci się dalej... Pozatym w oryginalnej scenie ruch kończy się na 50 klatce a w wyexportowanej na 250 Da się może exportować za pomocą fbx animację?
Napisano 15 Marzec 200817 l FBX ma wsparcie dla point cachu, ale wszystko zalezy od tego, jak go zaimplementowano w programie.
Napisano 15 Marzec 200817 l Autor A jakiś inny format i potem np. do milkshake żeby przerobić na md2?
Napisano 15 Marzec 200817 l co do tych 250 klatek, to w blenderze w opcjach sceny okreslasz ile klatek ma animacja trwac. domyslnie jest 250, ale mozesz to zmienic (klawisz F10 zakladka anim)