Napisano 23 Marzec 200817 l Witam. Stworzyłem sobie postać, zriggowałem, rozdzieliłem poszczególne rzeczy na warstwy do rendera. Problem polega na tym, że nie wiem jak ustawić własciwości warstwy z renderem modelu i warstwy z renderem futra, żeby przy compositingu do siebie pasowały. Ogólnie jak zrobić, by renderował się tylko ten kawałek futra, którego nie bedzie przesłaniał model. Jak dotąd wiedzę czerpałem z tutków i jest to mój pierwszy taki projekt dla poćwiczenia sobie, ale z tą ostatnią rzeczą sobie nie radzę, a na necie nic na ten temat nie znalazłem. Pewnie jakaś pierdoła, a ja nie wiem gdzie ją ustawić. Pozdrawiam
Napisano 23 Marzec 200817 l Zrob to metoda mlotka: material fura bialy, cielsko czarne, tlo czarne. Wyrenderuje Ci sie czarnobiala maska dla futra tak jak chcesz. Generalnie renderowanie passow w majce to dramat.
Napisano 24 Marzec 200817 l Autor Super, dzięki. Metoda daje radę. Teraz wyłania się kolejne pytanie. Czy da się nadpisać ustawienia futra dla konkretnego pasma i czy da się nadpisać ustawienia renderera, bo wydawało mi się, że tak, ale jakoś ich nie zachowuje przy zmianie i nie orientuję się gdzie to by mogło być.
Napisano 24 Marzec 200817 l W panelu Render Layers masz 3 przyciski. To tam bodajze ustawia sie indywidualne parametry dla materialu i renderera. Ustawienia futra juz chyba raczej nie, ale dla ulatwienia mozesz skorzystac z Presetow dla node`ow futra. W Attribute Editorze, na gorze, po prawej stronie, jest przycisk Presets. Jak ustawisz wszystko tak jak chcesz to robisz tam Save preset. Pozniej zmieniasz ustawienia i robisz drugi preset. Gdy chcesz je przywolac to po prostu wgrywasz to co wczesniej zapisales.