Napisano 25 Marzec 200817 l Podczas modelowania i przygotowywania do animacji mojej pierwszej samodzielnej pracy w maxie pojawiły się problemy. Postacią którą modelowałem jest sobie robot kiedy wmontowałem biped w skórę, poukładałem "kości"", objęłem wszystkie końcówki skóry do zasięgów kości (physique) to później przy poruszaniu rozciągały się głupio elementy, głupio żeby blacha an robocie rozciągała się :|... teraz nie wiem czy inną jakąś metodą mam to zrobić, czy kości jakoś kijowo poukładane ;| drugi problem który mnie nurtuje to przy wcześniejszych próbach kiedy odchylałem kość w ręce, to z łokci wystawała mi kość bipeda, pytanie czy da się ja zamaskować?? żeby w obrazie rendowanym jej później nie było? zastanawiałem się nad nadaniem przeźroczystej mapy, ale później to by mi problemy sprawiło... ;/ Pozdrawiam i z góry dzięx za odp
Napisano 25 Marzec 200817 l piksar juz nie przesadzaj wiem ze jestes mod no ale ten post nic nie wnosi :P jak robisz robota to wogole physique chyba nie ma sensu nie? wez podziel model na czesci i odpowiednio polinkuj tworzac hierarchie. A tak na przyszlosc jak wychodza ci babloe w zabawie ze skora to poczytaj cos o envelopach albo przerzuc sie na modyfikator skin i tam sie baw w wagi vertexow ;].
Napisano 25 Marzec 200817 l Moja rada: robot niekoniecznie potrzebuje "fizika" wystarczy ze polinkujesz czesci do bipedka (o ile model jest rozbity na czesci) a co do maskowania bipedka: Prawy myszy na bipedku->properties i odchacz "renderable" :] Pozdro
Napisano 25 Marzec 200817 l Autor taa linkowanie odpada, ponieważ z początku nie miałem pojęcia że będę miał zamiar go animować i tworząc odpowiednie kończyny łączyłem je za pomocą boolean... :) ale na przyszłość tego nie zrobię :D to i tak ten program w zrywach zajawki studiuje 2-3 miesiące jak znajduje czas, także się nie przejmuje zbytnio ze przy 1 próbie sił mam problemy :P a z tym błędem, to zdarza się, a i tak korzystam z korekty błędów w przeglądarce :) jakoś mi się nie podświetlił :P Ogółem to dzięx z pewnością skorzystam z tych rad :)
Napisano 25 Marzec 200817 l no to z tym booleanem pojechales :P na ogol to lepiej sie go wystrzegaj bo tylko w kilku przypadkach jest przydatny na ogol to on syf robi wiec proboj recznie najwiecej rzecczy modelowac nauczysz sie lepiej i lepsza siatke bedziesz budowal.