Napisano 5 Kwiecień 200817 l tak jak w temacie, czy opłąca się wymienić 1x 3,6ghz za 2 3,2ghz 1mb cach posiadam płyte dwuprocesorową. O ile mniej wydajne są procesory 1mb cache bo w testach widziałem że praktycznie róźnica to błąd pomiarowy 1-5 sekund?. Co o tym sądzicie?
Napisano 5 Kwiecień 200817 l Autor Final Render?? tylko powiedzcie mi o ile szybszy jest 1x 3,6ghz 2mb od 1x 3,2ghz 1mb bo liczyłem na 70% wzorst wydajności jeżeli dokupie drugi 3,6 a tu taka niespodzianka, niby okazja niezła ale może lepiej poczekać aż trawi się coś lepsze (czekam już rok, a między czasie trawiłęm na 2 uszkodzone procesory)
Napisano 5 Kwiecień 200817 l nie napisales jaki model w ogole , samo taktowanie to wiesz ;] , rozumiem ze to jakies wczesniejsze xeony sa ? czemu 2 uszkodzone moze jednak zle kupiles albo plyta nie kompatybilne ? jaki system masz
Napisano 6 Kwiecień 200817 l Autor no jak 3,6ghz to wiele tego nie ma hehe do rzeczy 3,6ghz SL7ZC kupowałem identyczny model na ebay SL7ZC z Niemiec za 50 euro + transport okazało się że zepsuty, drugi kupiłem przez allegro, sprawdzałem różne kombinacje i stary chodzi w obojętnie którym socket natomiast nowy eh, poprostu się nie uruchamiał czarny ekran itd jak by procesora nie było, próbowałem róźnych kombinacji z takim samym efektem. oba procesory były później sprawdzane przez włąścieli i dostałem zwrot pieniędzy. Jeżeli płyta główna obsługuje jeden procesor czemu miałabyć nie kompatybilna z drugim takim samym. Czy opłaca się taka wymiana bo widzę róźne testy z jednym 1mb cache. W większości dodatkowy 1mb to praktycznie wzrost wydajności o błąd pomiarowy. JEDYNY test w którym znalazłem wyraźny wzrost większej ilości cachu to.... http://images.anandtech.com/graphs/pentium%204%206xx%20and%20373_02210510255/6337.png w tym artykule http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2353 natomiast w innym artykule http://www.digit-life.com/articles2/cpu/intel-cmp-vs-smp.html Dlatego pytam się was osób które mają wiedzę w porównaniu do mnie, który jedynie wie to co w gazetach piszą
Napisano 6 Kwiecień 200817 l Nadal nie napisales jaka masz plyte , rownie dobrze mogles miec stary bios i te proce w duecie nie dzialaly , albo drugi socket uwalony , opcji jest sporo , informacji brak. 2 proce dadza wiekszy przyrost niz ten 1mb pamieci podrecznej. To jest 2x wiecej mocy obliczeniowej. system tez w koncu nie napisales jaki masz...
Napisano 6 Kwiecień 200817 l Autor płyta to intel 7525 GP2 w obudowie intel SC5300 zasilacz 530W, system Vista x64, 2k8 x64 Najpierw dołożyłem drugiego proca do socket 2 odpaliłem system nie wykrywa dodatkowego procesora....reset włączam bios, nie widzi drugiego procesora, zamieniłem procesory czarny ekran i pustka, wyjąłem nowy procesor z socket 1 i wsadziłem tam swój stary na swoje miejsce, komputer znowu normalnie działa. Aktualnie czas pracy komputera to 450h :)więc jestem dość zadowolony z vista x64 Wiem że przyrost mocy z tytułu drugiego CPU jest większy.... ale jeżeli to ma być 15% wzrost to wolę poczekać a nie widzę nigdzie testu który by jasno rozstrzygał moje wątpliwości . Więc się pytam czy 3,2 ghz 1mb cache jest wolniejszy od 3,6ghz 2mb cache znacznie czy tylko tak jak w testach o róźnice częstotliwości czyli jakieś 12%, bo z tytułu dołożenia drugiego CPU mogę oczekiwać 40-70% wzrostu wydajności, więc jeżeli moja maszyna 2x 3,2ghz będzie szybsza od 1x 3,6ghz o te 15% to wole czekać i dołożyć drugi procesor by otrzymać maszyne o 50% wydajniejszą tzn 2x 3,6 o 50% wydajniejsze od 2x3,2 ghz. Maszyny używam zarówno do modelowania jak i do renderingu (raczej to drugie), używam 3ds max i Final render beż żadnych dodatkowych wtyczek i innych renderów.