Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Na początku muszę zaznaczyć, że jestem początkującym i dopiero się uczę zarówno maksa jak i maxwella. Także dla niektórych to pytanie może się wydać głupie - ale dla mnie to problem. Chodzi o wizualizację architektoniczną, a dokładnie o odbicie w szybach. Na przykład takie jak tu:

http://www.maxwellrender.com/img/gallery/architecture/exteriors/pics/aketoshi_tada.jpg

Jak mi się wydaje - trzeba dodać do materiału szkła odbijającą się mapę.

1. Czy to ma być w "pasku" Transmittance?

2. No i czy to musi być HDRI?

A tak poza tym to jeszcze jedno. Mam Maxwella 1.5 do Autodesk 3ds Max 9 i dość często mi się zawiesza albo "wywala". Na przykład kiedy chce dodać jakieś odbicia albo zaznaczyć "use hard disk" albo kiedy zwiększam niektóre parametry. Zatem:

3. Czy ktoś ma podobny problem? Może w 1.6 już tego nie ma albo z moim PC coś nie tak?

Z góry dziękuję za odpowiedź

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 10,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

odbicie w maxie: jak otwierasz map editor to rozwiń + maps i kliknij na none koło napisu reflection jak się otworzy tabela z teksturami to wybierz flat mirror :) taka zależność pozwoli CI na odbicie lustrzane :)

Napisano
  • Autor

Ok...dzięki. Teraz nie mogę sprawdzić bo jestem w pracy ale jak wrócę do domu to zobaczę. Ale tak sobie myślę, że w maxwellu są chyba dwa okna: reflection 0 i 90 czy jakoś tak, ale może sie mylę.

Napisano

Matrixus17: nie wprowadzaj człowieka w błąd. flat mirror działa jedynie w scanline renderer nie Maxwellu.

Napisano

za odbicie odpowiada parametr ROUGHNESS i Nd

Im mniejszy ROUGHNESS tym odbicie bardziej przypomina lustro. Czyli musisz ustawić ROUGHNESS na bliskie ZERO.

Przy szkle Nd. ustaw na 1.5

attenut = 3cm (to do kontrolowania przenikalności materiału- czyli jak szybko światło traci energię w materiale)

Kolor Refl. 0 ustaw na ciemny szary a transmitance na prawie biały.

Pamiętaj aby miało się CO odbijać w tych szybach. Czyli musisz albo wymodelować obiekty po drugiej stronie ulicy. Albo ustawić jakąś mapę .mxi lub.hdr w kanale do odbić (image based ennviroment) - kanał reflections.

Jest jeszcze druga sprawa, że szkło w maxwellu trochę długo się liczy tak też do tego typu zastosowań wymyślono materiał co się nazywa AGS . Jak tworzysz materiał to użyj WIZARDA i wybierz sobie AGS.

Nie ma w nim refrakcji i kaustyki tak też dużo szybciej się liczy i nie ma takiego ziarna.

Co do wywalania się maxwella to cięzko coś zawyrokowac. Lepiej zmienić na 1.6.6 . Opcja z use HD nie jest obsługiwana w tamtej wersji pluginu.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedz...tak jak mówię sprawdzę to dzisiaj ok. 20:00.

Ale jeszcze jedno mnie męczy - jak zrobić takie załamania i zniekształcenia tak jak na tym obrazku, do którego podałem link na początku. To wygląda bardzo naturalnie.

Napisano

zasadniczo w realnym świecie jest to niedoskonałość materiału z którego wykonano taflę szkła. jest lekko (bardzo lekko zgięta) stąd wyraźne załamania odbić.

w 3d możesz ten efekt uzyskać za pomocą map zniekształceń np: bump, displacement(w maxwell render mapy te mogą mieć swoje własne nazwy) lub ręcznie wyginając siatkę modelu szyby.

Napisano

Dokładnie jak mówi tweety - najlepszy efekt uzyskasz poprzez zmianę kształtu obiektu modyfikatorem.

Napisano

witam, ja mam problem z utworzeniem jakiegokolwiek odbicia... mianowicie chce zrobic lustro...mam maxa 7 z vrayem i nim renderuje ...wiec chyba flatmirror odpada..ale jak robilem pod scyline to tez nie dzialalo..wiec nie wiem o co chodzi...prosze o jakies porady jak szybko, bezstresowo zrobic prose lustro..odbijajace to co jest w jego zasiegu...

Napisano
VrayMtl -> w reflection ustaw White

to najprostsza metoda

no nie wiem czy najprostsza, bo gdy tak robie to nic szczegolnego sie nie dzieje...musze jeszcze zmienic jakies inne parametry???

Napisano
pokaż ustawienia materiału i sceny

ok, juz pokombinowalem i jest :D dzieki

Napisano
za odbicie odpowiada parametr ROUGHNESS i Nd

Im mniejszy ROUGHNESS tym odbicie bardziej przypomina lustro. Czyli musisz ustawić ROUGHNESS na bliskie ZERO.

Przy szkle Nd. ustaw na 1.5

attenut = 3cm (to do kontrolowania przenikalności materiału- czyli jak szybko światło traci energię w materiale)

Kolor Refl. 0 ustaw na ciemny szary a transmitance na prawie biały.

Pamiętaj aby miało się CO odbijać w tych szybach. Czyli musisz albo wymodelować obiekty po drugiej stronie ulicy. Albo ustawić jakąś mapę .mxi lub.hdr w kanale do odbić (image based ennviroment) - kanał reflections.

Jest jeszcze druga sprawa, że szkło w maxwellu trochę długo się liczy tak też do tego typu zastosowań wymyślono materiał co się nazywa AGS . Jak tworzysz materiał to użyj WIZARDA i wybierz sobie AGS.

Nie ma w nim refrakcji i kaustyki tak też dużo szybciej się liczy i nie ma takiego ziarna.

Co do wywalania się maxwella to cięzko coś zawyrokowac. Lepiej zmienić na 1.6.6 . Opcja z use HD nie jest obsługiwana w tamtej wersji pluginu.

Witam .

Jako że też jestem trochę zielony w temacie, proszę o pewne wyjaśnienie. Mianowicie , jak to zrobić - "Albo ustawić jakąś mapę .mxi lub.hdr w kanale do odbić (image based ennviroment) - kanał reflections." Bo rozumiem, że to sie ustawia tam, gddzie niebo, tak ? Ale co to są za pliki ( z rozszerzeniem .mxi i .hdr i skąd je wziąć lub jak zrobić ) to nie mam zielonego pojęcia.

I jeszcze jedno pytanko - jak ustawić tło w maxwellu ( i czy jest to w ogóle możliwe, czy tylko w PS-ie trzeba potem wklejać) ??

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Napisano
Witam .

Jako że też jestem trochę zielony w temacie, proszę o pewne wyjaśnienie. Mianowicie , jak to zrobić - "Albo ustawić jakąś mapę .mxi lub.hdr w kanale do odbić (image based ennviroment) - kanał reflections." Bo rozumiem, że to sie ustawia tam, gddzie niebo, tak ? Ale co to są za pliki ( z rozszerzeniem .mxi i .hdr i skąd je wziąć lub jak zrobić ) to nie mam zielonego pojęcia.

I jeszcze jedno pytanko - jak ustawić tło w maxwellu ( i czy jest to w ogóle możliwe, czy tylko w PS-ie trzeba potem wklejać) ??

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Chyba sobie jednak jakoś poradziłem ;) Okazało się, że pytania zadane przeze mnie już padały na forum, poszukałem i znalazłem ;)

Napisano

lux... brawo za samodzielność.

.hdrek można trochę pociągnąć z sieci. kiedyś na evermotion było ich kilkaset mega

tło lepiej wstawiać w postprodukcji bo czasami ciężko dostać .hdr lub .mxi aby dobrze wyglądała po renderze z poziomu image based enviroment.