mirach Napisano 22 Kwiecień 2008 Share Napisano 22 Kwiecień 2008 Hej Mam bardzo wypieszczony model pojazdu snieznego, taka furgonetka na gasienicach. Problem w tym ze jest on w .mb. Mam dostep do Mayi, w ktorej to moge sobie wyeksportowac FBX. Niby wszystko pieknie ladnie, Max nawet tego FBXa zaczyna importowac... i wywala sie. Zawsze w tym samym miejscu na czyms co sie zwie "transformation12" a czego nazwa mi nic nie mowi. Updatnolem plugin do fbx'a ze strony autodesku - to samo Sciagnolem z autodesku programik do konwertowania FBX na 3ds/obj i cos tam jeszcze... albo sie wiesza, albo wypluwa plik ktory jest nie do otwarcia w maxie. Po pewnym czasie odkrylem ze Maya z ktorej exportuje tego FBX nie potrafi go zaimportowac ponownie, tez sie sypie, wiec mozliwe ze cos jest nie tak z exporterem. Testowane na paru kompach (import do maxa znaczy sie) wszedzie ten sam blad. Konfig ktorym dysponuje to Max 9 64 bit na XP 64, i Maya 2008 na Viscie 32. Help me obi one kenobi... you are my only hope... znaczy sie, pomocy :) mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 22 Kwiecień 2008 Share Napisano 22 Kwiecień 2008 Zobacz w Mai, czy jakis node nie nazywa sie "transformation12" i sprawdz czy nie ma skali (0,0,0), albo innego podobnego dziwactwa. Problem z FBX jest taki, że wszystkie firmy używają SDK, do którego nie mają żadnego dostępu. Jeśli w FBX jest bug, nikt i nic na to nie poradzi. Możesz też spróbować wypluć fbx ascii i zajrzeć do środka w poszukiwaniu owego kawałka. pozdr., skk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2008 Ok, bede grzebal, narazie czuje sie w Maji jak sierotka marysia w centrum dowodzenia gwiazdy smierci :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi