Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie wiem dlaczego, ale ostatnio mam problem z Maxwellem.

W Maxie 9 scenka wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=54819&stc=1&d=1209055919

Natomiast po exporcie do MXS i otwarciu w Maxwellstudio, już tak: (Maxwell 1.6, najnowszy plug-in)

attachment.php?attachmentid=54820&stc=1&d=1209055932

(Na renderingu w maxwellrenderze wygląda tak samo)

Nie wiem, co źle robie. I nie wiem, dlaczego taki problem powstał kiedy się przeniosłem na maxwellka 1.6 :(

Jeszcze dziwniejsze jest to, że kiedy w maxie ścieżki są dobrze ustawione i klikam tak po prostu "render", odpala się maxwellrender i renderuje dobrze !!!!

Czy ktoś potrafi powiedziec, czemu Maxwell tak się zachowuję ??

dziękuję z góry za pomoc.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to prawdopodobnie wina INSTANCES. widocznie te elementy, które są instancjami dostają z automatu takie same przekształcenie.

1. upewnij się, że masz ostatni plugin 1.6.10 bo o ile pamiętam to tego buga już naprawiali.

2. przed exportem do maxwella, pozamieniaj instancje na unikalne obiekty MAKE UNIQE

3. renderuj z maxa jeżeli działa. exportowanie z maxa do maxwella obciążone jest sporym ryzykiem, bo np. zdaża mu się zmienić parametry materiałów (miałem przpadek że zmieniał mi jednostki przezierności szkła).

Poza tym jak coś zmienisz w maxwell studio to już z tym nie wrócisz do maxa przy zmianie bryły musisz jeszcze raz wszystko zmieniać.

4.jak już masz się męczyć z fry renderem to lepiej od razu wrócić do sprawdzonego vraya.

Napisano

Też działam na 1.6 i tak szczerze to nigdy nie eksportuje do maxwell studjo, miałem akcje że znikały mi obiekty przy renderowaniu z plików mxs :/ a po za tym nie mam czasu i chęci uczyć się jeszcze maxwell studjo skoro wszystko pod maxwella zrobie w maxie :D