Napisano 24 Kwiecień 200816 l Nie wiem dlaczego, ale ostatnio mam problem z Maxwellem. W Maxie 9 scenka wygląda tak: Natomiast po exporcie do MXS i otwarciu w Maxwellstudio, już tak: (Maxwell 1.6, najnowszy plug-in) (Na renderingu w maxwellrenderze wygląda tak samo) Nie wiem, co źle robie. I nie wiem, dlaczego taki problem powstał kiedy się przeniosłem na maxwellka 1.6 :( Jeszcze dziwniejsze jest to, że kiedy w maxie ścieżki są dobrze ustawione i klikam tak po prostu "render", odpala się maxwellrender i renderuje dobrze !!!! Czy ktoś potrafi powiedziec, czemu Maxwell tak się zachowuję ?? dziękuję z góry za pomoc.
Napisano 25 Kwiecień 200816 l to prawdopodobnie wina INSTANCES. widocznie te elementy, które są instancjami dostają z automatu takie same przekształcenie. 1. upewnij się, że masz ostatni plugin 1.6.10 bo o ile pamiętam to tego buga już naprawiali. 2. przed exportem do maxwella, pozamieniaj instancje na unikalne obiekty MAKE UNIQE 3. renderuj z maxa jeżeli działa. exportowanie z maxa do maxwella obciążone jest sporym ryzykiem, bo np. zdaża mu się zmienić parametry materiałów (miałem przpadek że zmieniał mi jednostki przezierności szkła). Poza tym jak coś zmienisz w maxwell studio to już z tym nie wrócisz do maxa przy zmianie bryły musisz jeszcze raz wszystko zmieniać. 4.jak już masz się męczyć z fry renderem to lepiej od razu wrócić do sprawdzonego vraya.
Napisano 18 Czerwiec 200816 l Też działam na 1.6 i tak szczerze to nigdy nie eksportuje do maxwell studjo, miałem akcje że znikały mi obiekty przy renderowaniu z plików mxs :/ a po za tym nie mam czasu i chęci uczyć się jeszcze maxwell studjo skoro wszystko pod maxwella zrobie w maxie :D