Skocz do zawartości

[3ds Max] Boolean obiektu o złożonej siatce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Obecnie stanąłem na natępnym problemie.

Otóż, mam 2 obiekty, jeden ogólnie o b. złożonej siatce, drugi o takiej samej złożoności w miejscu, w którym miałby nastąpic boolean. Ogólnie były modelowane z kuli z ilością segmentów równą 200 (muszę być precyzyjny niestety) :)

Oczywiście, zwykły Boolean już na samym początku odpada. Modelowanie tego ręcznie zajęło by znaczną ilość czasu.

Próbowałem używać ProBoolean i ProCutter. W obu wypadkach, w 90% prób wycięcia 3ds max wywalał błąd i wychodziłem do pulpitu. W tych 10%, czas wykonania operacji byłby dłuższy niż 3 godziny (tyle czekałem..). Na końcu posta umieszczam obrazek.

Teoretycznie miałbym możliwość ominięcia tej procedury, gdybym mógł nadać jednemu z obiektów tak jakby teksturę w jednym miejscu, jednokolorową, o kształcie obiektu wycinającego, która jednak musiała by mieć swoją grubość - 1mm, czyli u mnie 0,1 jednostek Maxa :) Tylko, że nie potrafię tego JESZCZE zrobić :)

Oto obrazek:

23a069151d62e6b2m.jpg

A chwilowo zostawiam komputer z tą operacją na noc. Kto wie, może jak wstanę czeka mnie niespodzianka? ;)

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Łukasz, dziękuję kolejny raz za pomoc :)

Jednakże, nie wiem, czy to wina tego, iż nie mam wersji Maxa z SP, czy czegoś innego, ale przy robieniu zwykłego Boolean na gwieździe rozwala mi się siatka, u Ciebie po wybraniu Cut - Remove Inside.

Wygląda to tak (robiłem identycznie jak Ty, bo myślałem, że może biedna gwiazdka czemuś winna):

5cef452006e3dad1m.jpg

Napisano

Tak, zainstalowanie SP2 do Maxa rozwiązało problem z niedziałającym poprawnie Booleanem :)

Jednak wykonanie tej operacji pozostawiło za sobą prawie 2 tysiące nie zamkniętych krawędzi. Jak to można naprawić? Próbowałem używać na werteksach operacji Connect, ale po przeładowaniu filtru STL Check ilość błędów nie spadła.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności