Napisano 30 Kwiecień 200816 l mesh zaimportowany z autocada nazywa sie linked geometry i nie moge z nim nic zrobic. chcialbym go poprostu usunac a mam model w zaawansowanym stopniu modelowania, wiec powrot do cada jest wykluczony. Problem w tym ze obietkt nie podlega zadnym transformacja, nie moge ani usunac zadnych wierzcholkow ani zaznaczyc face'a, nie moge wogole usunac tego obiektu, zadnych exportow do poly czy mesh, nadale edit poly lub mesh select ale nic nie da sie zrobic. wie ktos co mam zrobic?
Napisano 30 Kwiecień 200816 l Autor juz wiem w czym problem (prawie), obiekt byl budowany w cadzie z regionow, to taki rodzaj sklejania plaszczyzn w cadzie. Po zaimportowaniu go do maxa, ma on problemy z jego edycja na jakimkolwiek poziomie, nie da sie go nawret przesunac, mozna ewentualnie zaznaczyc w nim wierzcholki nadajac mu mesh select i tyle , nie da sie ich nawet usunac. Aby poddac obiekt mozliwosci modyfikacji trzeba przypisac mu najsamwprzod modyfikator Linked Xform. Potem trzeba utworzyc np. boxa i w opcjach modyfikatora Linked Xform wybrac zaznaczenie obiektu docelowego i wybrac wczesciej utworzonego boxa. Teraz niezidentyfikowany obiekt bedzie przypisany do naszego boxa i wszelkie transformacje wykonywane na boxie beda przechodzic na niego. To znaczy ze przesuwajac boxa przesuwamy nasz obiekt, skalujac boxa, skalujemy obiekt. Jesli chcemy transformowac siatke obiektu musimy najpierw go sklonowac i dopiero klon podlega transformacji. Wszystko co pisze jest bardziej ciekawostka i nie ma wiekszego sensu, bo wlasnie znalazlem ze w FILE jest pozycja File Link Manager i po jej zanaczeniu wyskakuje okno w ktorym po kilku szybkich ustawieniach max od razu robi nam mesha z dziwnych powierzchni :):):):):):) !