Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ja tu z takim problemem. Strony które robie mają tendencje do skakania. Mianowicie kiedy przechodze między działami, strona skacze o pare pikseli w lewo lub w prawo.

http://floox.webovers.org/strona

W tym przypadku 'o firmie' i 'download' są bardziej na prawo, a 'uslugi' i 'kontakt' na lewo.

Siedze już nad tym drugi dzień i nie umiem znaleść przyczyny, a to już druga strona która ma tą samą przypadłość.

Dodam, że zawartość (między topem a stopką) dodaje z osobnych plików poprzez include w php, bo może to ważne ?

Miał ktoś też taki problem ?

Ja nie potrafie sobie poradzić, dlatego pytam Was :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hello,

strona ci skacze, bo czasem pojawia się pasek przewijania strony, a czasem (jeśli treść nie wychodzi poza okienko) nie. Pewnie używasz Firefoxa, bo w IE, o ile pamiętam, pasek przewijania jest zawsze, tylko jest czasem nieaktywny. I pewnie masz mniejszą rozdzielczość niż ja, bo mnie "skaczą" tylko "usługi".

Aby pasek przewijania pojawiał się w Firefoxie cały czas i strona przestała "skakać", dodaj w CSS coś w rodzaju:

html {overflow-y: scroll;}

pp,

_3Jane

Napisano
  • Autor

oooo, nigdy bym na to nie wpadł :|

faktycznie te overflow pomogło, jednak nie ma takiego czegoś jak overflow-y i przez to dodają mi sie dwa paski przewijania, dolny niepotrzebny. Przeżyje to oczywiście, ale czy może da sie tego jakoś pozbyć ? hm ?

i dzięki wielkie 3Jane !

Napisano

Hello,

overflow-y jest, tyle że dopiero w standardzie CSS3 a nie CSS2.

Jeśli ci się przeglądarka na to pyszczy (co to za przeglądarka?), to musisz użyć jakichś CSS-hacków żeby podsyłać overflow lub overflow-y w zależności od tego czy go coś obsługuje.

Ewentualnie zajrzyj tutaj:

http://hicksdesign.co.uk/journal/535/forcing-scrollbars-now-even-better

gdzie znajdziesz całą gamę rozwiązań, między innymi poniższe - wygląda zgrabnie i prosto, ale ja go nie wypróbowywałam:

html { height: 100%; margin-bottom: 1px; }

pp,

_3Jane

Napisano
  • Autor

html { height: 100%; margin-bottom: 1px; }

Dobre ;)

To już takie nabijanie przeglądarki w butelke. Ważne że działa.

Problem rozwiązany.

Dzięki Ci bardzo 3Jane :*

Pozdrawiam