Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje szybko pomocy z pewna sprawa. Poniewaz musze zrobic to jeszcze dzis i nie mam za bardzo czasu aby samemu poszukac rozwiazania.

Mianowicie chce zrobic render rzutu mojego domku na drzewie (bez perspektywy) Normalnie aby to zrobic schowalbym dach i po prostu zrenderowa lecz teraz chce aby moj obiekt zrenderowal sie uwzgledniajac dach (ze wzgledu na swiatlo, ktore wpada miedzy deskami) i aby nie bylo widac go (dachu) na renderze? Jak moge uzyskac taki efekt?

Bede bardzo wdzieczny za szybka pomoc. Załaczam render domku jesli moze to w czyms pomoc.

domcp8.jpg

domcp8.a61dc9de06.jpg

Pozdarawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zaznacz dach...wejdz w jego properities (prawy klawisz myszki) i odznacz opcje visible to camera....i powinno zadzialac

pzdr.

Napisano
  • Autor

Ok. Wielki dzieki. Oczekiwalem ze rozwiazanie bedzie dosc proste, ale potrzebowalem tego naprawde pilnie. : ] jeszcze raz dzieki

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie. Jesli chcialbym zrobic render przekroju domu to czy jest cos w rodzaju funkcji Slice ktora dziala na wiele obiektow jednoczesnie?

Pozdarwiam

Napisano

vrayphisical camera ma opcję slice i możesz ograniczyc zakres widoku przez co uzyskasz efekt przekroju. Musisz przy tym dać wysoką ogniskową żeby zlikwidować zbiegi.