Napisano 2 Czerwiec 200816 l Witam, Ja tu do Was z dwoma problemami które nie dają mi spać od dwóch dni i nie potrafie ich obejść (szczególnie drugiego) 1. Zawsze wczytywałem tekst dynamicznie tym sposobem: var tekst:LoadVars = new LoadVars(); tekst.onLoad = function(success) { if (success) { pole.htmlText = tekst.home; } else { pole.text = "Błąd podczas wczytywania pliku"; } } tekst.load("tekst.txt"); pole - dynamicznie pole tekstowe do którego wczytuje tekst tekst - obiekt(?) LoadVars przetrzymujący wczytany plik tekstowy I wszystko gra, bo zawsze piasłeś w AS2, jednak ostatnio zostałem zmuszony przez klienta zastosować AS3 (mniejsza z tym dlaczego) i okazało sie, że pod AS3 moja metoda się nie sprawdza. Wywala mi w outpucie ze jakiś nieznany ten LoadVars i nie wczytuje tekstu. Jak sobie z tym poradzić? jak wczytać ten tekst pod AS3 ? 2. Robie galerie, mam X miniaturek i zastosowałem pętle, żeby przypisać każdej z nich akcje onRelease: var wgrywacz:MovieClipLoader = new MovieClipLoader(); for(i=1; i miniaturkai = _root.miniaturki["zdj"+i]; //przypisuje odpowiedni clip z miniaturką miniaturkai.duzyobraz = "zdjecia/"+i+".jpg" //przypisuje odpowiednie zdjecie duze miniaturkai.onRelease = function() { wgrywacz.loadClip(this.duzyobraz, _root.zdjecia); //wczytuje zdjecie do clipu zdjecia _root.zdjecia._x = (Stage.width - _root.zdjecia._width)/2; //wyrównuje klip zdjecia centralnie na srodek sceny } } wgrywacz.loadClip("zdjecia/1.jpg", _root.zdjecia); i wszystko działa prócz jednego - tego wyrównania do środka, choć też niecałkiem bo: Klip wyrównuje się ale po dwóch kliknięciach, tzn że za pierwszym kliknięciem wyrównuje on z danymi poprzedniego zdjęcia a potem zapamiętuje te z obecnego. tzn, że wyrównuje zdjęcie z rozmiarami poprzedniego, czyli dopiero po drugim kliknięciu wyrównuje sie to dobre, bo za pierwszym zapamiętał rozmiary tego zdjęcia. Rozumiecie ? prosze bardzo o pomoc, bo ja próbowałem różnych sposobów, ale ciągle stoje w miejscu. czemu tak sie dzieje z tym wyśrodkowywaniem. Pozdrawiam :*
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Ad. 1. A nie możesz z Xmla?? :> Wpisz w google "AS3 XML parsing" i wyskoczą Ci tutki. Ad. 2. To drugie to AS2 jak mniemam. Dziwne.. jak znajdziesz rozwiązanie to napisz :) Btw. AS2 to przeżytek :P
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Autor Ad. 1. A nie możesz z Xmla?? :> Wpisz w google "AS3 XML parsing" i wyskoczą Ci tutki. Nie mam czasu bawić sie w cos czego nie znam, poza tym klient chce plik tekstowy żeby łatwo mu było edytować:) Już samo txt z tą zmienną w środku ciężko mu było zajarzyć, a co dopiero xml ? więc ?
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Nie wczytywałem nigdy z czystego txt, więc nie wiem co jest nie tak, ale gdybyś się skusił na xmla to masz tu przykładowe drzewo: tekst.xml Tutaj wpisz tekst i kod w AS3: var xmlLoader:URLLoader; var xmlData:XML; function loadXml(xmlFile:String):void { xmlLoader= new URLLoader(); xmlData = new XML; xmlLoader.addEventListener(Event.COMPLETE, xmlLoaded); xmlLoader.addEventListener(IOErrorEvent.IO_ERROR, xmlLoadFail); xmlLoader.load(new URLRequest(xmlFile)); } function xmlLoadFail(event:IOErrorEvent):void { trace("Sth goes wrong"); } function xmlLoaded(e:Event):void { var xDoc:XMLDocument = new XMLDocument(); xDoc.ignoreWhite = true; var trescXML:XML = XML(xmlLoader.data); xDoc.parseXML(trescXML.toXMLString()); var xmlNode = xDoc.firstChild; } xmlNode to twój tekst. Trochę więcej klepania, ale później masz łatwiejszą edycję i przetwarzanie. Zresztą kto co lubi. Jak chcesz to skorzystaj, jak nie chcesz to nie :) Kod można zoptymalizować, na szybko przerobiłem trochę bardziej skomplikowaną implementację, ale powinno działać.
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Autor no raczej musze skorzystać z tego bo grzebie po necie i wszędzie już tylko xml :| widze, że dośc nie na czasie jestem. Wiec skopiowałem to co dałeś, stworzyłem tego tekst.xml ale nie działa. trejsuje to xmlNode i nic mi nie pokazuje do pola tekstowego tez mi nie chce przypisać btw _root.poletxt.text = xmlNode; i mi sie pluje o _root, boze co ludzie zrobili z tym Action script !? help EDIT: dobra ok działa wczytuje mi do pola, ale razem z tymi znacznikami jak sie tego pozbyć ? EDIT: ok coś pogrzebałem, nawet nie wiem co i działa. A teraz pytanie: Załóżmy, że każdy container będzie miał nazwe działu, i zamiast tego container będzie oferta. Potem np galeria itd. Więc teraz odbieram oferte, a jak odebrać następne działy ? I M@Ti WIELKIE DZIĘKI CI :* Edytowane 3 Czerwiec 200816 l przez FlooX
Napisano 3 Czerwiec 200816 l var xmlNode = xDoc.container; Trochę niewyspany jestem, ale powinno działać ;)