Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam spory problem z synchronizacją dzwieku i obrazu w Nuendo 3, kiedy pracuje na duzym zoomie to wszystko jest ok ale kiedy wracam do normalnego widoku okazuje sie ze calosc jest juz rozsynchronizowana a rozbieznosc to nawet 2-3 sekundy, mysle ze to kwestia pewnych ustawien o kroeych jeszcze nie wiem.

moze ktos ma na to jakis pomysl albo po prostu wie co zrobic?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest kilka możliwości. Możliwe, że plik video który masz załadowany jest ciężki, a przy wczytywaniu pominąłeś funkcję cachowania i maszyna zwyczajnie nie może udźwignąć odtwarzania na żywo dużego pliku i jeszcze ścieżek audio z efektami.

Najlepiej do udźwiękawiania przekonwertować sobie video do jakiegoś mniejszego pliku, zwłaszcza jeśli się nie ma super szybkiego komputera, dzięki czemu więcej zasobów sprzętowych zostanie do obróbki audio ;)

druga sprawa to może być tak, że masz ustawione jakieś domyślne sterowniki audio w samym nuendo. Jeśli korzystasz z karty dźwiękowej która obsługuje ASIO to najlepiej taki właśnie sterownik wybrać w "Device Setup" i jeśli będzie taka możliwość to ręcznie ustawić możliwie najniższą Latencję.

Nie wiem czy udało mi się wstrzelić, ale może to jedno z tych dwóch rozwiązań ci pomoże

Napisano

W Device Setup w Cubase/Nuendo w sekcji Video możesz ustawić przy pomocy jakiego procesu video ma być odtwarzane, niektóre z tych opcji są mniej wymagające dla procesora i powinny płynniej odtwarzać obraz.

Bywa też tak, że jeśli pracujesz na dużym zoomie i przesuwasz marker, obraz sam z siebie się nie przesuwa, w związku z czym trzeba wcisnąć play i dopiero wtedy wyświetli się odpowiednia klatka.

Spróbuj najpierw zmiany odtwarzajki ;)

- Piotr

Napisano

dziekuje wam za podpowiedzi ale niestety to musi byc inny problem.

miernik cpu wskazuje na raczej licheuzycie procesora a plik mpeg-2 o wielkosci 600 mega nie jest dla niego problemem. tym bardziej ze obraz sie nie zacina a nawet w transporcie wszystkie starty sie zgadzaja tylko na oko i na ucho nic nie gra tak jak powinno.

pozdrawiam

Napisano

przed wyrenderowaniem to chyba wszystko jedno jaki fps ma projekt a jaki material bo podczas renderowania chyba wszystko sie przelicza na fps projektu

Napisano

Framerate nie powinno mieć nic do rzeczy. Nuendo/Cubase importuje i odgrywa video w takiej "gęstości" jak oryginał.

Próbowałeś zmienić Video Player? Tam też są ustawienia prędkości odtwarzania.

- Piotr

Napisano

no niestety ale nie ma to nic wspolnego ani z latencja ani z procesorem, ustawienia sa zgodne w projekcie i w nagranym materiale.

zaczynam sie zastanawiac czy moze sam plik video nie jest zle zrobiony.

nie mam az takiego doswiadczenia ale okazalo sie ze u innych znajomych wogule sie nie otwieral wiec moze to jest problem samego pliku. dzieki za zainteresowanie tematem ale niestety nic nie udalo sie z tym zrobic. pozdrawiamwszystkich

Napisano

cześć

ja bym jeszcze spróbował:

zrzucić video do klatek // przy imporcie gotowej sekwencji pamiętać, żeby ustawić ją na odpowiednią ilość klatek na sekundę

a dźwięk do wav'a PCM i obadać jeszcze raz

kiedyś miałem podobny problem ale w afterku, w podglądzie dźwięk był dobrze dopasowany, a po renderingu się rozjeżdżał

Napisano

nie chce robic nikogo w glupka

ale mi sie czasem w polowie przesunal material dzwiekowy

polecam lockowac dzwiek na starcie ;p