Napisano 7 Czerwiec 200816 l Co zrobić, żeby światła w viewporcie były jaśniejsze? Jak renederuję, to jest dobrze, ale w viewporcie ject ciemno. Chodzi mi o jaśniejsze światła, a nie tryb widoku "Flat".
Napisano 11 Czerwiec 200816 l podpinam się bo mam ten sam problem, na renderze jest jasno a w viewporcie jak mam jeszcze włączone inverse squre to prawie nic nie widać, ma ktoś jakiś pomysł?
Napisano 11 Czerwiec 200816 l Autor Pomoże, ale nie chodziło mi o to. Czy są jakieś ustawienia świateł w viewporcie?
Napisano 11 Czerwiec 200816 l ustaw tak jak na załączonym obrazku klikając RMBw lewym górnym roku i z menu wybierz configure...
Napisano 11 Czerwiec 200816 l Autor To więcej pomogło, ale chodziło mi o te światła z inverse square.
Napisano 12 Czerwiec 200816 l nie wiem dokladnie ale jak zrobisz w default light to wszedzie jest jasno wiec w czym problem? edit: skojarzyło mi sie jeszcze jedno rozwiazanie odznacz wszystkie inverse sqare i prerenderze ustaw skrypt ktory ustawi i.s. dla tych swiatel ktore chcesz co za tym idze : w viewportach bedziesz mial tak jak chcesz a tylko na czas renderu bedzie ustawione inverse square to w pre_render : att_is = 3 att_inv = 2 att_non = 1 $Omni02.attenDecay = att_is completeRedraw() to w post_render att_is = 3 att_inv = 2 att_non = 1 $Omni02.attenDecay = att_non completeRedraw() $omni01 to tylko przyklad tam wpisz nazwy swiatel jakie masz
Napisano 12 Czerwiec 200816 l heh inverse squer to jest wygaszanie swiatla w prost proporcjonalnie do kwadratu czy jakos tak :P no wiesz z odlegloscia zmniejsza sie moca swiatla o kwadrat tej liczby (heh nie wiem czy to dobrze zabrzmialo :P) viewport a render to zupelnie dwa inne swiaty wiec w viewporcie mozesz miec ciemnice ale gdy rozproszy swiatlo za pomoca ustawien w renderze to uzyskasz inny jasniejszy obraz proste.