mirach Napisano 7 Czerwiec 2008 Share Napisano 7 Czerwiec 2008 Hej Zapytanie niby proste, ale nie do konca :) Mianowicie, zastanwiam sie jak uprosic sobie zycie przy animowaniu kulki. Bede prawdopodobnie musial zrobic dluga i nudna animacje, gdzie kuleczka sobie jezdzi to tu to tam, obijajac sie o rozne rzeczy. Mozna niby wszystko robic rotate + move + kluczowanie, ale chyba nie tedy droga. Przydalo by mi sie takie zrigowanie kuleczki, zeby obracala sie sama z siebie kiedy ja przesune w lewo czy w prawo, fajny bylby tez jakis zewnetrzy kontroler ktory by pozwalal na robienie lekkiego squisha niezaleznie od tego jak obrocona jest kulka. Mam wrazenie ze da sie to zrobic za pomoca wire parameters i jakis dummy, ale jak narazie moje proby nie wypadaja zbyt pomyslnie. Jesli komus chcialo by sie dokladniej opisac stworzenie takiego rigu, bylbym wdzieczny. pozdrawiam mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzzy Napisano 7 Czerwiec 2008 Share Napisano 7 Czerwiec 2008 Co do tego obracania kulki, to może zajrzyj do tutoriala Gothama "Car rigging" :) : http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=40859 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy_a Napisano 7 Czerwiec 2008 Share Napisano 7 Czerwiec 2008 Skoro wiesz coś o wire parameters to już połowa sukcesu :) Najpierw stwórz dummy i zwiąż jego przemieszczenie w osi (np. globalna Y) do odpowiedniej osi rotacji (np. X). Później kliknij connect i dopasuj równanie (np. po prawej dopisz „/-10” żeby kulka w miarę poprawie się obracała – oczywiście należało by stworzyć osoby parametr odpowiedzialny za to np. speed czy cos…) i update (analogicznie do drugiej osi). Co do squasza to radziłbym zastosować FFD (box) (Create -> Space Warps -> Geomeric/Deformable) i później bind space warp (obok unlink na pasu u góry) kulki. No i na koniec należałby zparentować kulkę do helpera a FFD nadać positon constrain (Animaiton -> Constrain) Tu mały pliczek (max 2k8): http://www.sendspace.com/file/o281vv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
animator Napisano 7 Czerwiec 2008 Share Napisano 7 Czerwiec 2008 myślę że trzeba by coś napisać skryptem coś na powtarzanym ifie, ale ja nie mam pojęcia zbyt zaawansowane dla mnie zagadnienie programistyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 7 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2008 Muzzy: dzieki za tutek, zupelnie zapomnialem ze oprocz wire parameters moge dopisac jakis mnoznik. Andy: ok, upewniles mnie odnosnie obracania. Z tym sqaszem to nie mialem pojecia ze mozna zrobic FDD box od tak sobie, a nie jako modyfikator na cos. Pliczek obacze jak w pracy wyciagne od szefa instalke 2k8. Przyslali nam nawet juz 2k9, ale nikomu nei chce sie upgadowac z Max 9 :) animator: hmm.... moze moja dziewczyna mi cos pomoze ze skryptami :D dzieki Mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi