airmoss Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 istnieje mozliwosc ustawien materialow tak, by odbicia byly monochromatyczne a najlepiej jakas mozliwosc kontrolowania ich saturacji?
tymus Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Raytrace w reflection, w tint zmieniasz sobie kolor na jakis szary i masz monochromatyczne odbicia. Odnosnie saturacji.. nie wiem ... :)
airmoss Napisano 17 Czerwiec 2008 Autor Napisano 17 Czerwiec 2008 hm ale gdzie dokladnie jest ta opcja?
luxigon Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Jest wiele mozliwosci. Mozesz kazdemu materialowi odbijajacemu nadac vrayoverridematerial i tam ustawic kolor: http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/examples_vray_overridemtl.htm Mozesz tez wyliczyc odbicja przez render elements i potem poskladac calosc do kupy w PS. Tomek
airmoss Napisano 18 Czerwiec 2008 Autor Napisano 18 Czerwiec 2008 przez override material mozna zmienic kolorystyke odbic danego obiektu w innych ale, przynajmniej nie wiem jak, nie odbic otoczenia w nim samym. Jesli przypisze override do wszystkeigo na okolo, to bedzie mialo to tez wplyw na pozostael obiekty a nie tylko na jeden wybrany. Drugiego sposobu chcialbym uniknac ;)
tymus Napisano 18 Czerwiec 2008 Napisano 18 Czerwiec 2008 (edytowane) Tint jest w zakładce basic material extensions, uaktywniasz go ii tyle :) a poza tym jesli chcesz zmienic kolor odbić wystarczy zmiana koloru specular :) cały czas mówie tutaj materiale standard w 3dsie ... :) Edytowane 18 Czerwiec 2008 przez tymus
airmoss Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Napisano 19 Czerwiec 2008 moze mam za stara wersje maxa (badz za nowa), bo nie ma tego ;) zreszta wole korzystac z vraymtl wiec na razie sobie odpuszcze ten watek ;)
airmoss Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Napisano 19 Czerwiec 2008 no tak w mapie raytrace. Ale czy jej sie uzywa z vrayem? :)
airmoss Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Napisano 19 Czerwiec 2008 dlatego zamiescilem pytanie w tym dziale ;) ale dzieki
Rekomendowane odpowiedzi