Napisano 23 Czerwiec 200816 l Witam! jestem tu nowa:) mam pytanie dotyczące materiałów. aktualnie korzystam z 3dmax8. niestety nie mam do niego blibliotek materiałow co mialam w maxie6. i tam byly rozne rodzaje, w tym plastik. robie render wnętrza i potrzebuje nałożyc na szafki taki wlasnie material a pojecia nie mam jak to osiagnac bez gotowego. prosze o pomoc :)
Napisano 23 Czerwiec 200816 l :> najlepiej jakbys napisala jakiego renderera używasz, w tedy dużo łatwiej było coś konkretnego powiedzieć.
Napisano 23 Czerwiec 200816 l Autor mhm.....jakiego renderera używam......normalnie w maxie daje render i tyle. mam nadzieje ze nie wyszlam na tottalnego laika ale nie za bardzo wiem co mma odpowiedziec :) nie uzywam vray`a a nic innego.
Napisano 23 Czerwiec 200816 l No to w takim razie wcisnij "M" na klawiaturze, i zacznij merdać tymi ustawieniami to dobry początek. Pamiętaj tylko żeby były jakieś punkty światła bo inaczej nic się w tym plastiku nie będzie odbijać. Jak już się nimi pobawisz to na pewno będziesz miała kilka innych pytań. Napisz je w tym wątku. [edit] acha i zdaje się że nazwa wątku jest nie zgodna z regulaminem, dział też nie wiem czy najlepszy wybrałaś.
Napisano 23 Czerwiec 200816 l Autor dzieki :) bede z tym walczyc. a co do nazwy i lokalizacji...mam to zmieniac jakos, przenosic?
Napisano 23 Czerwiec 200816 l hej olala.p, wątek ten przeniosę do działu rendering. postaraj się też nazywac watku bardziej precyzyjnie np: "Nie umiem zrobić materiału plastiku", albo "Problem z plastikiem w 3ds max". Dzięki temu ktoś kto będzie póxniej szukał odpowiedzi na takie samo pytanie, znajdzie je i nie będzie musiał zakładać nowego watku na forum. Pozdrawiam tweety
Napisano 25 Czerwiec 200816 l Jeśli przestawisz renderer na mental ray, to będziesz mogła chyba z materiałów wybrać Architectural a tam sa różne gotowe ustawienia dla drewna, szkła, plastiku itd...
Napisano 25 Czerwiec 200816 l Nie sztuka jest wziasc sciagnac gotowce do vray'a czy uzywac presetow w mentalu poprostu trzeba samemu parametry dobierac tak by uzyskac zadany efekt. Wiec taka ogolna rada jak stworzyc plastik to: dac jakiegos reflecta i mala wartosc glossines (przewaznie plastik ma zblurowane odbicia) i tyle w mentalu mozna sie jeszcze fajnie pobawic krzywa brdf by miec moc odbic zaleznych od kata patrzenia. Dodam jeszcze ze w scanline to troche gorzej z blurowanymi odbiciami no chyba ze czegos nie wiem wkoncu od dawna nie tykam tego rendera :P.