joe20 Napisano 30 Czerwiec 2008 Napisano 30 Czerwiec 2008 Postanowiłem stworzyć w 3ds max'ie 9 dom (swój) wraz z podwórzem, niestety nie potrafię stworzyć realistycznego oświetlenia ( słoneczny dzień). Czy ktoś zechciałby mi pomóc?
Georgas Napisano 30 Czerwiec 2008 Napisano 30 Czerwiec 2008 zacznij sie rozgladac za konkretnym rendererem np vray albo mental, (mentala masz wbudowanego w maxa ) i poszukaj tutoriali na sieci
Temporal Napisano 30 Czerwiec 2008 Napisano 30 Czerwiec 2008 http://www.mm.pl/~stek/mental.rar moze to ci sie przyda no chyba ze juz caly rendering masz rozpracowany no ale warto zajrzec moze dowiesz sie czegos nowego
łObóz Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Witam! Nie chce zakładać nowego tematu więc podłącze się tutaj ;) Jestem nowym szczęśliwym użytkownikiem 3ds maxa ;) Prosiłbym o pomoc. Program zainstalowałem dopiero wczoraj ale wcześniej już oglądałem troche tutoriali, czytałem o programie i mniej wiecej ogarniam: proste animacje, reactora, wczoraj siedzialem i sie tym bawiłem. Dziś wpadłem na ambitny (jak myśle na mój poziom ;)) pomysł, a mianowicie tutorial: http://www.max3d.pl/tut.php?id=273 - kostka lodu. Wiem że wszystko jest opisane krok po kroku i nie sposób czegoś nie zrobić, ale widocznie zdażaja się tacy zdolni jak ja :) Otóż zatrzymałem się na tym: "2. DODANIE ŚWIATEŁ I CIENI" i kiedy już zrobiłem światła i ustawiłem je tak jak jest opisane, po wyrenderowaniu obraz nie ma cieni... :P To strasznie irytujące :D Byłbym wdzieczny gdyby ktos zechciał mi pomóc :) Aha i żeby nie było to światła działąją tylko cieni brak :) Pozdrawiam
zgred Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 jak dadasz omni do sceny to po prawej masz ustawienia swiatla, zaznacz shadows.
łObóz Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Właśnie zaznaczyłem wcześniej i dalej nic. No trudno pobawie się jeszcze, ale dzieki wielkie ;)
Deep Blue Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Nie zapomnij przy renderowaniu ustawić renderera jako mental ray. Ja też robiłem ten tut na początku i popełniłem owy błąd.
Rekomendowane odpowiedzi