Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem stworzyć w 3ds max'ie 9 dom (swój) wraz z podwórzem, niestety nie potrafię stworzyć realistycznego oświetlenia ( słoneczny dzień). Czy ktoś zechciałby mi pomóc?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zacznij sie rozgladac za konkretnym rendererem np vray albo mental, (mentala masz wbudowanego w maxa ) i poszukaj tutoriali na sieci

Napisano

Witam!

Nie chce zakładać nowego tematu więc podłącze się tutaj ;)

Jestem nowym szczęśliwym użytkownikiem 3ds maxa ;) Prosiłbym o pomoc. Program zainstalowałem dopiero wczoraj ale wcześniej już oglądałem troche tutoriali, czytałem o programie i mniej wiecej ogarniam: proste animacje, reactora, wczoraj siedzialem i sie tym bawiłem. Dziś wpadłem na ambitny (jak myśle na mój poziom ;)) pomysł, a mianowicie tutorial: http://www.max3d.pl/tut.php?id=273 - kostka lodu. Wiem że wszystko jest opisane krok po kroku i nie sposób czegoś nie zrobić, ale widocznie zdażaja się tacy zdolni jak ja :) Otóż zatrzymałem się na tym: "2. DODANIE ŚWIATEŁ I CIENI" i kiedy już zrobiłem światła i ustawiłem je tak jak jest opisane, po wyrenderowaniu obraz nie ma cieni... :P To strasznie irytujące :D Byłbym wdzieczny gdyby ktos zechciał mi pomóc :)

Aha i żeby nie było to światła działąją tylko cieni brak :)

Pozdrawiam

Napisano

jak dadasz omni do sceny to po prawej masz ustawienia swiatla, zaznacz shadows.

Napisano

Właśnie zaznaczyłem wcześniej i dalej nic. No trudno pobawie się jeszcze, ale dzieki wielkie ;)

Napisano

Nie zapomnij przy renderowaniu ustawić renderera jako mental ray. Ja też robiłem ten tut na początku i popełniłem owy błąd.