Napisano 30 Czerwiec 200816 l Witam forumowiczów mam jak zwykle problem z połączeniem powtarzającej się textury... a dokładniej jak skopjowałem x razy jeden obrazek to widać różnice: czy da się to jakoś wymazać?
Napisano 30 Czerwiec 200816 l Pewnie ktos poleci program ktory robi to automatycznie ale ja opisze jak zrobic to recznie. Uruchom jakis program do 2d. Zaznacz obszar textury, ktory bedziesz powielal. Powieksz obszar roboczy obrazka 4 razy i skopiuj zaznaczony obrazek przesuwajac go w prawo i odbij w poziomie. To co powstalo zlacz, skopiuj, przenies do gory w wolne miejsce i odbij w pionie. Textura bedzie sie powtarzac ale nie bedzie widac laczen.
Napisano 2 Lipiec 200816 l bedzie widac laczenia odpal to w photoshop skopiuj kilkanascie razy i poukladaj tak zeby lekko nachodzily na siebie (zakladka) i gumkuj kawalkami warstwy
Napisano 2 Lipiec 200816 l najlepiej poprawnie zmapować obiekt i w PS zrobić taką teksturę. tilingiem nic nie wskórasz bo musiałbyś mieć seamlesową tex żeby Ci to wyszło.
Napisano 2 Lipiec 200816 l Wiekszosc tekstur mozna przerobic na seamless. W kazdym razie mirroring to nie jest najlepsza metoda. w PS uzyj najpierw filtra offset z opcja wrap around i z przesunieciem rownym polowie szerokosci i wysokosci. W tym momencie krawedzie beda 'seamless' ale srodek nie. Clone Tool latwo to skoryguje.
Napisano 3 Lipiec 200816 l siemandero pytanie mam takie otóż znajomy mi zrobił w autocadzie domek i chce żebym mu go "pokolorował" więc sie za to wziąłem, zimportowałem go w formacie dwg, wszystko wyglądało w porzadku ale jak narzuciłem teksture na jeden mesh, tekstura nałożyła się jakby ta płaszczyzna była pocięta na kawałki rozumiecie o co chodzi ? probowałem to zmeinić z UVW map też ale sie nie udało poradzcie jak wiecie, i sie nie śmiejcie prosze :) czy to format jest zły czy z autocada przeżucać na maxa jest szalonym pomyslem czy może czegos jeszcze nie spróbowałem ?
Napisano 3 Lipiec 200816 l a pokaz jakiegos screena tego domka z tekstura i jeszcze screena z uwvalki z unwrapa