Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

ciężko jakoś mi było nazwać mój problem (być może z braku doświadczenia), ale do rzeczy załączam screen, robią się tam okropnie czarne "strefy".

Na renderze wychodzi to lekko mówiąc brzydko (również załączam).

Jak to robiłem (chodzi głównie o zasłonę garażu) extrude na polygonie od góry później connect na bocznych krawędziach i chamfer 0,2 no i na płatach extrude -1.

Prosze o pomoc mam nadzieję, że dostatecznie wyjaśniłem problem.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 789
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

się może Ci się nakładają polygony ? tym w viewporcie się nie przejmuj bo to czarne to skutek niedokładności z-buffora , a w vrayu (jeżeli nim renderujesz) nastaw secondary ray bias na więcej niż 0,0 np. 0,01 . szczerze mówiąc to nie widzę nic strasznego w tym renderze, ale to może skutki kiepskiego monitora albo piwa. hmmmm ...

Napisano
  • Autor

hmmm... niestety jeszcze nie stać mnie na vRaya, więc renderuje standardem, nie wygląda źle, ale nie to chciałem osiągnąć, zrobiło się jakoś tak... płynnie, a chodziło mi o kanciastość coś w stylu

__

__|

|

__

__|

|

Napisano

aaa to wina tego, że max wygładza Ci automatycznie tą bryłę . najprościej jeżeli renderujesz standardem (scanline) to w opcjach materiału na samej górze zahacz FACED czy coś takiego to każdy polygon potraktuje on osobno.

Bardziej prawidłowo powinno się to robić w samym modelu poprzez nadawanie odpowiednich grup wygładzania, ale tak w jednym poście to cięzko to omówić. poszperaj w HELPIE za informacjami o SMOOTHING GROUPS

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności