Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Słyszałem o różnych interpretacjach dotyczące warunków technicznych. W tym przypadku dotyczy to drzwi w ustępach ogólnodostępnych w budynkach zamieszkania zbiorowego, użyteczności publicznej i zakładów pracy. Pytania mam dwa:

1. Czy drzwi w ustępie ogólnodostępnym, wewnętrzne prowadzące do wydzielonego ustępu D1 ( gdzie znajduje się nośnik) powinny mieć 80 czy 90 w świetle ościeżnicy? (§ 79, § 85)

2. Które drzwi powinny posiadać otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 (D1, D2, D3?). Czy drzwi zewnętrzne czy wewnętrzne czy może wszystkie w takich pomieszczeniach.

Załącznik, który pomoże w orientacji:

drzwi.jpg

Pytanie bierze się stąd, że słyszałem dwie różne opinie osób opiniujących projekty. Jakie są Wasze doświadczenia?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ad.1 Warunki tech. mówią, że wszystkie drzwi w ustępach publicznych powinny mieć drzwi o szer. co najmniej 0,9m. Poza tym ustęp publiczny musi mieć kabiny ustępowe o wym. co najmniej 1,1m długości i 1m szer, więc nie ma problemu żeby zastosować drzwi o takiej szerokości.

ad.2 Otwory w drzwiach stosuje się aby zapewnić poprawne działanie wentylacji grawitacyjnej. Działa to tak, że powietrze z pomieszczeń z oknami (z mikrorozszczelnień lub nawiewników higrosterowalnych) wędruje poprzez otwory w drzwiach (lub podcięcie drzwi) do takich pomieszczeń jak łazienki (przedsionek, a później do kibelka) aby później przez kratkę wentylacyjną wydostać się na zewnątrz. Więc aby poprawnie wentylować ową łazienkę otwory te musisz zastosować w drzwiach D3 i D2, a w pomieszczeniu z kibelkiem i pisuarem musisz mieć kratkę wywiewną.

PS. ściana z drzwiami D2 musi być na pełną wysokość stąd otwory w tych drzwiach

Edytowane przez pioootras

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno zagadnienie do wyjaśnienia. Wiadomym jest, że pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi muszą posiadać pomieszczenia doświetlone światłem dziennym w stosunku okien do posadzki 1:8.

Czy spotkaliście się w karierze zawodowej z przepisem następującym:

- stanowiska pracy nie mogą być usytuowane w odległości większej jak 1,5 wysokości nadproża okiennego do poziomu posadzki. Np. okno ma 2m wysokości, to stanowisko pracy nie może być dalej jak 3m. Spotkaliście się wogóle z takim przepisem, jeśli tak to proszę o podanie podstawy prawnej.

Napisano

Taki przepis, o którym piszesz to raczej może się tyczyć określonego rodzaju pracy, np. przy jakichś maszynach precyzyjnych.

Ogólne przepisy co do miejsc pracy zawarte są w:

ROZPORZĄDZENIU MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ

z dnia 26 września 1997 r.

w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy

tutaj możesz sobie poczytać (jest tam punkt dotyczący oświetlenia miejsc pracy):

http://www.ciop.pl/8721.html

Napisano
  • Autor

"§ 26. 1. Oświetlenie dzienne na poszczególnych stanowiskach pracy powinno być dostosowane do rodzaju wykonywanych prac i wymaganej dokładności oraz powinno spełniać wymagania określone w Polskiej Normie."

Czytałem już to i znałem. Jednak chodzi mi dokładnie o zapis który podałem powyżej. Spotkaliście się z tym może w Polskich Normach?